Přes obce v Orlických horách jezdí stále víc kamionů. Ohrožují turisty a ničí silnice

30. červen 2017

Obyvatele Orlických hor trápí zvýšená doprava. Dříve klidnou oblastí teď projíždí stále víc zaměstnanců automobilky v Kvasinách. Nově si taky po úzkých horských silnicích krátí cestu do vnitrozemí i řidiči kamionů.

"Těch kamionů není 10, 15, 20 ale téměř 100 denně. Už nám tady začínají i parkovat. Jsou to z 99 procent Poláci. Mají to blíž, i když jedou pomaleji po horských silnicích, navíc se vyhnout i mýtným branám," řekl nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Kamiony podle něj ohrožují turisty a ničí cesty. "Silnice byla v naprostém pořádku. Bohužel teď za poslední 2 až 3 měsíce je popraskaná, protože nebyla dělaná na to, aby po ní jezdily kamiony. Například krajnice jsou odlámané," dodal Vojtěch Špinler.

Utržená krajnice a vyvrácený patník za Drahonicemi na Strakonicku

Na problémové řidiče si stěžují i v 15 kilometrů vzdáleném Deštném v Orlických horách. Podle nezávislé starostky Aleny Křížové obec trápí nejen zmiňované kamiony, ale i zaměstnanci automobilky v Kvasinách. "Jsou neukáznění a jezdí rychle. Navíc někteří nerespektují dopravní omezení, která jsou v obci," řekla starostka.

Na stížnosti starostů reaguje policie častějšími kontrolami. Při té poslední hlídky zjistily porušení předpisů u 18 řidičů. Podobné kontroly se budou opakovat a to i proto, že v oblasti po nedávném otevření služebny cizinecké policie v Solnici slouží víc policistů než dříve.

Policejní dopravní hlídky používají služební vozidla s radarem. Ten zaznamenává rychlost ostatních automobilů, přestupky se také natáčí na videokameru

Starostové dotčených obcí zároveň požádali Královehradecký kraj, aby kamionovou tranzitní dopravu v pohraničí omezil. Písemnou odpověď zatím nemají.

Spustit audio