Přihlášky do školek musejí rodiče v Pardubicích vyplnit on-line

21. únor 2017

Přihlášku do pardubických mateřských škol budou muset rodiče vyplnit on-line na počítači, vytisknout ji, pak se s ní dostavit osobně do školky. Neobvyklý způsob zápisů, který kvůli novele školského zákona zavádí magistrát, prý má být férovější a přehlednější a rodičům umožní sledovat, jak si jejich žádost stojí v konkurenci ostatních.

Elektronické zápisy do školek mají odstartovat v dubnu a vyvrcholí 9. a 10. května, kdy už by mělo být jasné, kdo se kam dostal, nebo naopak nedostal.

Proč letos magistrát zvolil tuto cestu, vysvětlil náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký z ČSSD: „Důvodem jsou legislativní změny, které nám ukládají vytvořit školské obvody i pro mateřské školy. Tím bude samozřejmě trochu složitější celý proces přijímacího řízení. Z toho důvodu jsme se rozhodli zajistit webovou aplikaci, která usnadní náročnou administrativu, se kterou se potýkají ředitelky našich 32 mateřských školek.“

Tři spádové oblasti

Od letoška budou nově rozdělené do tří spádových okruhů. Ředitelka mateřské školy Višňovka Šárka Fišerová myšlence online přihlašování fandí, ze spádových oblastí ale není nadšená.

„Tím, že jsou obvody, ti rodiče nemají volbu, jakou školku si mohou zvolit. Já budu mít přibližně asi 33 volných míst. Přijde-li 50 dětí i z jiného obvodu, které mají zájem o tuto školku, bohužel je vzít nemohu,“ říká Fišerová.

Mapa školských obvodů mateřských škol

V praxi to podle učitelky Fišerové může znamenat, že dítě z jednoho konce města přijde o možnost navštěvovat vysněnou školku na druhém konci Pardubic. Připouští to i náměstek primátora Rychtecký a rodičům doporučuje, aby podali víc přihlášek najednou.

„Já jak mám zkušenost s našimi ředitelkami, tak se snaží k těm problémům přistupovat lidsky. Budeme tam mít v rámci kritérií a našich doporučení například zohledněny i sourozence jako pomocná kritéria pro přijetí a jejich bodové hodnocení, takže bych doporučil, ať si podají žádost na více školek a stoprocentně do spádové oblasti školského obvodu,“ doplnil Rychtecký.

Čtěte také

O tzv. spádových obvodech školek má tento čtvrtek jednat zastupitelstvo, podle Rychteckého zatím vedení města nezaznamenalo žádný kritický hlas ani z jednotlivých radnic městských obvodů ani z opozičních lavic. Podle magistrátu mají spádové oblasti přispět k tomu, aby se do školek dostaly všechny děti tříleté.

autor: wol
Spustit audio