Přístavba zakryla rotundu v České Třebové. Úřady možná obnoví stavební řízení

30. září 2016

Úřady v České Třebové možná obnoví stavební řízení kvůli novostavbě, která podle kritiků zastínila rotundu sv. Kateřiny. Některým lidem se nelíbí, že ruší tradiční panorama návrší s románskou památkou, pod petici odpůrců stavby se podepsalo 1600 lidí a zabývají se jí úřady.

Organizátorům petice se nelíbí, že novostavba domu nemá valbovou střechu a cloní tak ve výhledu na románskou rotundu, současně jim vadí atypické střešní lodžie, které na sebe strhávají veškerou pozornost. Tento týden se kvůli tomu odpůrci setkali se zastupiteli a představiteli českotřebovské radnice. Zastupitelé dali zmocnění radě, aby zvážila, jestli se jako účastník stavebního řízení připojí k žádosti o obnovení stavebního řízení. Podle posledních informací to rada udělá.

Čtěte také

O případném obnovení stavebního řízení může rozhodnout výlučně stavební úřad v České Třebové. Jak se k věci postaví, se v tuto chvíli nedá předjímat. Odpůrci stavby žádají obnovu řízení, protože podle nich vyšly najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které prý neexistovaly v době původního stavebního řízení.

Přístavba zastínila výhled na rotundu sv. Kateřiny

Poukazují třeba na to, že se stavbaři údajně nedrželi původního plánu a střecha domu je o několik decimetrů vyšší než měla být, stavba je prý taky mohutnější než dům, který tam stál předtím. Cílem kritiků je, aby novostavba přestala být dominantou návrší, což by si ale vyžádalo stavební úpravy.

Z toho ale majitelé domu nadšení nejsou, úvahy o případné přestavbě stále odmítají, navíc tvrdí, že na stavbu měli veškerá potřebná razítka a nevidí důvod, proč by měli střechu snižovat a upravovat lodžie.

Čtěte také

Dům patří lidem z duchovně zaměřeného spolku Přátelé Jeunesse Lumiere, jeho zástupci navíc tvrdí, že jejich dům je jen nepatrně vyšší, než ten, který tam stál předtím, a slibují, že bude sloužit i jako zázemí pro veřejnost, která bude chtít rotundu sv. Kateřiny navštěvovat. Částí obyvatel České Třebové kritizovaná stavba má na druhou stranu i své příznivce.

autor: wol
Spustit audio