Proč mají vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové pravidelně zpoždění?

5. říjen 2015

Situace se ani v následujících letech nezlepší. Je to kvůli mnoha výlukám a opravám kolejí v regionu - a ty potrvají ještě několik dalších let. Například všechny vlaky z Pardubic přijíždějí do Hradce Králové v průměru o 4 minuty později, a se zpožděním i odjíždějí.

"Já vlastně vůbec nevím co bylo za problém, ale učitelé jsou víceméně tolerantní", komentuje Lucie Bartoníčková své každodenní dojíždění do školy v Pardubicích.

Průvodčí u osobního vlaku se s námi na mikrofon bavit nechtěl, mimo záznam ale řekl, že cestující zpoždění většinou chápou - a to potvrzuje i Roman Moravčík z Českých Drah: "Stížnosti cestujících jsou ojedinělé. Hlavně řešíme takové ty provozní. To znamená že prostě ujede přípoj. Stížností písemných máme minimálně od začátku roku".

Čtěte také

V královéhradeckém kraji vypraví ČD každý den téměř 700 spojů, a když se zpozdí jeden, přenese se to i na ostatní.

Proto se na to snaží podle Romana Moravčíka cestující připravit: "My se snažíme na všech úrovních na to upozorňovat i se cestujícím omlouvat. Je rozsáhlá výluková činnost, která je zapříčiněná tím, že se konečně začalo investovat do železničních kolejišť".

Pokládka kolejí a rekonstrukce železničních přejezdů v Chrudimi

Za zpožďování mohou především výluky

Největší výluka za posledních několik let ale teprve bude, a to na trati z Hradce do Jaroměře kde nepojedou vlaky skoro třetinu roku.

"Chystá se revitalizace a zrychlení spojení na trati Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov. Výluka proběhne v úseku Hradec Králové - Jaroměř a bude trvat něpřetržitě téměř 110 dnů. Bude to velké omezení. Je tam komplikace i tím, že tady máme omezenou možnost vedení náhradní autobusové dopravy, která jednak jede dvojnásobnou cestovní dobu a je možno ji vést pouze po přetížené silnici Jaroměř - Hradec Králové kde jsou často dopravní nehody", doplňuje Roman Moravčík - regionální ředitel ČD.

V následujících letech by měly být opravené i koleje kolem Ostroměře, nebo trať na Prahu.

autor: zen
Spustit audio