První mikrojesle v Česku vznikly v Pardubicích

18. leden 2017

Eva Urbanová z Pardubic má 1,5letého syna Adama. Péči o něj teď dokáže skloubit i s vlastními zájmy. Může podnikat, vzdělávat se a mít na sebe víc času. Malého chlapce svěřuje třikrát do týdne chůvám z dětských mikrojeslí.

Od ledna jsou tahle zařízení v Česku úplnou novinkou a podle ministerstva práce a sociálních věcí přibývají další.

„Adámek to tady krásně zvládá. Je vidět, že ten kolektiv menšího uskupení dětí mu skvěle vyhovuje. Řešila jsem akutně hlídání od ledna, protože se vzdělávám v Rodinném centru Holoubek v Holicích,“ říká Eva Urbanová.

Městské jesle jsou plné

V Pardubicích jsou jenom jedny městské jesle a jsou vytížené na sto procent. Eva Urbanová je teď ráda, že vyšla tato varianta: „Jsem přímo ten případ, že na sobě pracuji, že dokonce podnikám. Snažím si sladit tu mateřskou roli, roli podnikatelky a roli maminky. Je to někdy honička. Když jsou takové možnosti a takto se to naskytlo, je to krásná souhra.“

Táňa Pipková z rodinného centra, které provozuje jesle, říká jak je to s personálem: „Na mikrojesle je jedna pracovní síla na celý úvazek a jedna na poloviční úvazek.“ Obě se mohou starat maximálně o čtyři děti. Nejmladšímu z nich je sedm měsíců a nejstaršímu dva roky.

„Stravování je po domluvě s rodiči. Většinou u těchto malých dětí předpokládáme, že si budou chtít rodiče zajistit jídlo sami,“ dodává Pipková.

Rodinné centrum Kulihrášek provozuje mikrojesle společně s miniškolkou v jednom z rodinných domů a na rozjezd získalo dotaci. Dalších 70 mikrojeslí má v Česku vzniknout ještě letos. Ministerstvo práce na to uvolnilo 133 milionů korun.

autor: wol
Spustit audio