První pardubický obvod má stromy pod kontrolou. Pomáhá mu aplikace

7. červenec 2017

Zajímá vás, jaké druhy stromů jsou ve vaší ulici a v jakém jsou zdravotním stavu? Zkuste se na internetu podívat na webové stránky Stromy pod kontrolou. Mnoho měst z celé republiky se už do tohoto projektu zapojilo, celkem už je v databázi milion stromů.

V Pardubicích je nejlépe zmapovaný první městský obvod, díky tomu mají arboristé a zahradníci daleko lepší přehled o dřevinách, jejich stáří a případné údržbě.

Aplikace je dostupná na webu. Každý se může podívat na jakýkoliv strom, který roste v centru Pardubic. „Data jsou zčásti přístupná i veřejnosti. Občan si může přes webový portál najít své území, pokud jsou stromy na tomto území inventarizovány, tak si může zobrazit konkrétní strom“, říká arborista I. městského obvodu Martin Brejník.

Čtěte také

V aplikaci Stromy pod kontrolou jsou stromy označené puntíky, a tak se zdá, že centrum Pardubic je poměrně osázené stromy. „Nejvíce jich je určitě v městských parcích, ale zároveň centrum města oplývá celkem velkým počtem uličních stromořadí,“ dodal Brejník.

Jak aplikace funguje

Stromy jsou na mapě označeny zeleným puntíkem. Pokud na něj uživatel klikne, tak se mu zobrazí tabulka, ve které jsou napsány informace o daném stromě.

„Je tam napsané, kde strom je, jaký má průměr, jaká je výška. To jsou základní dendrometrické veličiny. Je tam specifikována perspektiva stromu a jeho fyziologické stáří,“ říká Brejník.

V aplikaci je samozřejmě český i latinský název stromu. Pokud si někdo není jistý, jaký strom vedle jeho domu roste, tak se může podívat do této databáze.

Pohled z Tyršových sadů na pardubický zámek

Podle arboristy je aplikace užitečná věc: „Při tomto počtu stromů, dá se říci, nezbytná. Zinventarizováno máme přibližně 5 500 stromů, nějaké čtyřciferné číslo nás ještě čeká. Při tom počtu bez možnosti tabulkových výstupů není možné nic smysluplně plánovat.“

Do aplikace Stromy pod kontrolou se může podívat každý a v Pardubicích je nejlépe zmapována část I. městského obvodu.

autor: ba
Spustit audio