Psi v Pardubicích mohou pobíhat volně v dalším oploceném prostoru

29. květen 2017

V Pardubicích vzniká další oplocený výběh pro volný pohyb psů. Jeden funguje už dva roky na sídlišti Dubina. Dnes psí park otevře malá radnice v Polabinách, bude to kousek od polikliniky, kde byl doteď velký nevyužitý trávník. Dnes už je místo oplocené, jsou tam lavičky, psí pisoáry a odpadkové koše.

„Tady na tu loučku chodili pejskaři už dřív, takže nás napadlo, že by se to dalo udělat oficiálně,“ říká starosta 2. městského obvodu Radek Hejný (ANO).

Dodává, proč vybrali právě toto místo: „Těch míst tady v Polabinách moc není, kde by se to dalo oplotit. Na druhou stranu, pokud lidé bydlí na tomto konci Polabin, chodí třeba až na druhou stranu k Labi, aby mohli psa na volno pustit. Myslím, že to přivítají, že tady uprostřed sídliště budou moci legálně pustit svého psa z vodítka.“

Tomáš Kozák, který pracuje na odboru životního prostředí, přibližuje, jaká povolení museli získat, aby zde výběh mohl být: „V podstatě se jedná o oplocení travnatého pozemku, to se realizuje na základě územního souhlasu. Plocha, která je oplocená, má rozlohu zhruba 2000 metrů čtverečních.“

Psí WC v pardubickém parku

Poslouží i skácený topol

Uprostřed je veliká kláda. „Tady se kácel ten topol, protože byl špatný, byl uhnilý zespodu. Tak nás napadlo tady tu kládu nechat jako přirozenou překážku pro ty pejsky, pejskaři si na to můžou sednout a využít to pro posezení. Budeme tady instalovat i nějakou lavičku, ale prostě jsme to tady nechali,“ dodal Kozák.

V Polabinách je podle starosty asi 956 lidí, kteří mají psa. Zahrnuje to ale pouze obyvatele, kteří řádně zaplatili za domácího mazlíčka poplatek.

V oploceném areálu samozřejmě hrozí i to, že se psi navzájem napadnou. „To je na zodpovědnosti majitelů. Proto jsme ale udělali dva sektory, pokud by se tady potkali psi, kteří se nemusí, tak aby mohli být každý ve svém sektoru. Pokud by se do budoucna ukázala potřeba, tak jsme ještě připraveni jeden sektor rozdělit na dva. Mohly by tady být tři oddělené sektory,“ dodal Hejný.

Vznik výběhu oceňují i místní pejskaři. „Je to dobrá věc. Pejskové nikam neutečou a mohou si běhat na volno. Já ve městě psa na volno nepouštím, mimo město ano. Chodím s ním k Labi, když se potřebuje opravdu proběhnout,“ říká pan Petrák.

Za oplocený výběh pro psy zaplatil druhý městský obvod 260 tisíc korun.

autor: ba
Spustit audio