Pyrotechnici dnes u Parama opět začnou hledat bomby

25. listopad 2015

Dnes začíná další fáze pyrotechnického průzkumu v okolí pardubického Parama. Souvisí s výstavbou nového nadjezdu a křižovatky U Trojice.

Týkat se bude především prostoru u železničních tratí. Práce by měly skončit začátkem ledna.

„Během předešlých průzkumů, pyrotechnici letecké bomby z války neobjevili. Zvýšené riziko a s ním spojená případná evakuace jsou tu nicméně stále a je třeba, abychom na to byli všichni maximálně připraveni,“ informoval primátor Pardubic Martin Charvát.

Pyrotechnici práce přeruší po dobu vánočních svátků, konkrétně od 18. prosince do 4. ledna příštího roku.

Čtěte také

Průzkum začne v okolí železniční trati ve směru Praha - Česká Třebová. Podle vedoucího oddělení krizového řízení magistrátu Jiřího Kyncla tento hloubkový průzkum potrvá zhruba týden, poté na něj naváže prozkoumání stavební jámy pro výstavbu opěry mostu u železniční trati na Rosice nad Labem.

V lednu naváže přibližně pětidenní zjišťování možného výskytu leteckých pum podél kolejí vedoucích do Rosic nad Labem.

Opět hrozí evakuace

V případě, že by pyrotechnický průzkum nález nevybuchlé bomby objevil, čekala by obyvatele v okruhu až 1100 metrů evakuace stejně jako všechny, kteří žijí podél trasy, po níž by policejní pyrotechnici munici převáželi k případné likvidaci, pokud by se ji nepodařilo deaktivovat na místě nálezu.

Mapa evakuačních zón pro případ nálezu nevybuchlé munice u Parama

V případě přímého ohrožení obyvatel podle primátora město využije nejen prostředků varování - tedy sirén a místního informačního systému, ale všech dostupných prostředků, včetně médií, v krátkém časovém horizontu zajistilo informovanost co největšího počtu lidí.

V případě nařízené evakuace v okolí Parama dojde také ke změně jízdního řádu MHD.

Podle odhadů pyrotechniků může být na celém území města ukryto v zemi z období náletů na Pardubice během druhé světové války několik desítek nevybuchlých leteckých bomb, podstatná část pak právě v okolí vlakového nádraží a Parama, které byly hlavním cílem náletů.

Čtěte také

autor: pta
Spustit audio