Rekonstrukce čerpací stanice zkomplikuje průjezd Opatovicemi

29. duben 2016

Řidiči musejí od příštího týdne počítat s dopravními komplikacemi v Opatovicích nad Labem. Hojně využívaný průjezd přes benzínovou pumpu má být od pondělka uzavřený. Doplatí na to hlavně auta jedoucí od Hradce Králové a Vysoké nad Labem.

Přes čerpací stanici si zkracují cestu auta z jižního okraje Hradce Králové a Vysoké nad Labem směrem na dálniční přivaděč a hradubickou silnici. Benzínka je v rekonstrukci a přes její pozemek nebude možné jezdit.

Podle posledních informací platí, že uzavírka začne v pondělí 2. května. Benzínová pumpa bude o víkendu ještě průjezdná, ale v pondělí ráno kolem sedmé hodiny ráno ji dělníci znepřístupní. Informoval o tom Tomáš Mařík z liberecké firmy, která benzínovou stanici provozuje a teď i kompletně přestavuje.

Opatovicím se raději vyhněte

Tak benzínka má být zavřená do první poloviny června a řidiči by si měli dát pozor už v pondělí ráno a Opatovicím by se raději měli vyhnout. Jinak hrozí, že se budou u benzínky otáčet a zkomplikují tím provoz, který v ranní špičce bývá poměrně hustý.

Měli by mít na paměti, že už teď přijíždějí do obce po oficiálně zaslepené a jednosměrné silnici a na navazující a jedinou zkratku přes benzínku nebudou moct odbočit. Pokud se chtějí vyhnout problémům, měli by jet raději do Opatovic přes Březhrad, nebo přes opatovickou dálniční kruhovou křižovatku. Na problém by měly řidiče upozornit i dopravní značky.

Do Opatovic nad Labem musíte od Pardubic přes kruhový objezd

Majitelé opatovické benzínky tvrdí, že po dokončení stavby vjezd autům přes soukromý pozemek pumpy zas umožní.

Obchvat nepomohl

Dopravní situace v Opatovicích není ideální ani po vybudování obchvatu, někteří lidé to kladou za vinu samotnému vedení obce.

Lidé vyčítají vedení Opatovic, že z té zaslepené a jednosměrné příjezdové silnice do obce nechce udělat silnici obou směrnou tak, aby řidiči nemuseli jezdit přes soukromý pozemek benzínky.

Podle ŘSD se tohle řešení teoreticky opravdu nabízí, ale opatovičtí zastupitelé si to nepřejí. Bojí, se že by v obci výrazně narostla doprava, už teď tam podle aktuálního dopravního měření z tohoto týdne jezdí od Vysoké a Hradce tisíce aut denně.

Podle silničářů východisko existuje, zatím ale pouze na papíře. Zástupci pardubického Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že řešením by byla tzv. jižní spojka Hradce Králové, nebo silniční přivaděč z Moravského předměstí kolem hradecké čistírny vod směrem na Březhrad. Obě silnice by měly Opatovicím ulevit, ale je to běh na dlouhou trať.

Čerpací stanice v Opatovicích, přes kterou si řidiči zkracují cestu
autor: wol
Spustit audio