Rekonstrukce se zvrtla. Do učiliště v Králíkách nezakrytými okny napršelo

1. září 2015

Na žáky odborného učiliště v Králíkách na Orlickoústecku čekají místo opravené školy tak trochu bojové podmínky. Rekonstrukce se totiž protáhla a navíc při ní napršelo do některých učeben. Přesto tam dnes zahájili výuku v náhradních prostorách.

„Nateklo do elektrorozvodů, takže ke strojům nemůžeme pustit děti,“ říká ředitelka Středního odborného učiliště opravárenského Králíky Petra Doubravová a ukazuje škody, které tady vznikly asi před čtrnácti dny.

Déšť odnesly malby i parkety

Firma totiž při opravách špatně zabezpečila odkrytá okna a do školy napršelo. „To je rekonstrukce, která tady má probíhat, ale tím, jak to nechali odkryté, nezabezpečili světlíky, sem natekla voda. V učebnách jsou poničené parkety a malby,“ dodává Doubravová.

V jídelně chybí kusy střechy a ředitelka nemá představu, jak to stavebníci stihnou do zítra, kdy má zase začít pršet. Škola musí zajistit celodenní stravování pro děti, které jsou ubytované v domově mládeže.

Jídelna a třída středního odborného učiliště v Králíkách po dešti

Škola hledá alternativní řešení, kde by se žáci mohli učit. „My máme budovy ještě v areálu, takže to budeme muset nějak variabilně využít. Mám odpoledne jednání s firmou, zda by nás tam nepustili na odborný výcvik alespoň na nějaký měsíc, že by se tam střídaly skupinky s mistry,“ doplňuje ředitelka Petra Doubravová.

Školní rok tady začal v improvizovaných podmínkách. Dnešní oběd si žáci snědí pravděpodobně pod venkovním stanem.

Čtěte také

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio