Riziková silnice mezi Chrudimí a Slatiňany bude bezpečnější

2. září 2015

Nebezpečný úsek mezi Chrudimí a Slatiňany čekají změny. Na frekventované silnici za posledních pět let zemřeli tři lidé. Silničáři proto chystají několik bezpečnostních opatření.

Rovný úsek spojující Chrudim a Slatiňany řidiče doslova svádí k rychlé jízdě. A bohužel se to neobejde bez nehod. Za posledních pět let na trase zemřeli tři lidé. Riziko by mělo snížit hned několik úprav, které z výpadovky udělají klidnější "městskou" silnici.

Čím je úsek nebezpečný?

Rizikové je hlavně odbočování a zase najíždění na hlavní trasu. Mezi oběma městy je zahrádkářská kolonie, kam lidé často dojíždějí na kole - poslední mrtvý po nehodě v minulém týdnu byl právě cyklista. Navíc jsou tam průjezdy k rodinným domům, průmyslové zóně, takže cíl je skutečně dopravu zpomalit a zklidnit.

Čtěte také

Snížení rychlosti, ostrůvky, odbočovací pruhy

Mezi chystaná opatření patří snížení povolené rychlosti na 70 km/h, to by ale samo o sobě moc neřešilo, protože značka řidiče neodradí.

Ředitelství silnic a dálnic, které trasu spravuje, chce proto provoz rozbít zpomalovacími ostrůvky, širokou silnici navíc na několika místech rozdělí tak, aby vznikly odbočovací pruhy. Člověk za volantem by tak měl mít pocit, že se spíš proplétá městem, než aby na rychlém úseku šlápnul na plyn.

Smrtelná dopravní nehoda mezi Chrudimí a Slatiňany

Tragická nehoda cyklisty. Auto smetlo cyklistu, který zřejmě odbočoval, minulý týden. Starší muž bohužel zemřel. (Foto: HZS Pardubického kraje)

Za rok bezpečněji

Úpravy by měly být hotové příští rok. Správci silnice mají hotovou studii navrhovaných úprav, kterou odsouhlasili krajští úředníci i policie, a problém by neměly být ani peníze na stavební práce.

autor: kop
Spustit audio