Ronov nad Doubravou čeká dopravní revoluce. Město někde zruší značky

20. březen 2017

Žádná značka je lepší než špatná. Tím se řídí radnice v Ronově nad Doubravou. Město čeká velká dopravní výměna. Oprýskané a vybledlé značení technici sundají a namontují nové, kde to bude potřeba. Na některé křižovatky se značky nevrátí.

„Dopravní značení v Ronově neodpovídalo prakticky žádným normám, žádnému zákonu,“ říká ronovský starosta Marcel Lesák.

Značková revoluce zasáhne asi čtyřicet míst. Kde provoz není tak silný, nebudou vůbec. „Samozřejmě zpočátku může přinést některé problémy změna dopravního značení. To znamená, že křižovatky, které dříve byly označeny, na nich bude platit pravidlo pravé ruky,“ přiznává Marcel Lesák.

Cíl je dopravu co nejvíc zjednodušit

S tím souhlasí i Otakar Švec z Besipu: „Máme všeobecně přeznačkováno a už se vůbec nebavíme o billboardech, s kterými máme dlouhodobě problémy u silnic 1. třídy, dálnic. A hlavně ve městech, kde to povolují obec, tam je to vůbec problém. Obecně to vítám.“

Čtěte také

Úplně vypustit značky je ale možné jen někde, říká Martin Klimek z odboru dopravy chrudimského městského úřadu: „Aby ty komunikace byly plus mínus stejně široké, zástavba, aby odpovídala stejnému režimu. V tomto případě, když se to nebude vyznačovat, tak to musí být pro řidiče znatelné.“

Stejný systém už před časem zavedly například Nasavrky. Kromě zjednodušení tam hrál důležitou roli i další důvod, a to peníze. Nákup a montáž jedné značky totiž stojí kolem tří tisíc korun.

autor: kop
Spustit audio