Rozhlasové stanice srovnají hlasitost. Opatření nařídil ČTÚ

23. listopad 2012

V těchto dnech probíhá v celé České republice přenastavení parametrů VKV vysílačů všech rozhlasových stanic. V jeho průběhu mohou nastat rozdíly v hlasitosti vysílání stanice nebo jejich jednotlivých vysílačů na různých frekvencích.

Nové nastavení vysílačů musí provést všechna rádia v ČR na základě doporučení Mezinárodní telekomunikační unie a opatření Českého telekomunikačního úřadu. Toto opatření by mělo zejména omezit vzájemné rušení jednotlivých rozhlasových vysílačů mezi sebou a rušení dalších radiokomunikačních prostředků (např. letecké navigace). Zavedení tohoto parametru se ale výrazně projeví na hlasitosti a charakteru zvuku vysílaných programů.

Český rozhlas Pardubice byl jednou z prvních stanic, která provedla nové nastavení. V současné době je již upraven výkon i u sítě ČRo 3 - Vltava, probíhá postupné nastavení vysílačů stanice ČRo 2 - Praha a od 19. 11. 2012 i ČRo 1 - Radiožurnálu. V těchto týdnech se vám proto může subjektivně zdát, že některá stanice hraje více potichu než ty ostatní, může se lišit hlasitost i charakter zvuku jednotlivých vysílačů.

Nejpozději do konce roku 2012 by měly být přenastaveny všechny VKV vysílače všech rozhlasových stanic, jak veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak ostatních soukromých celoplošných i regionálních rádií. Nové nastavení přinese oproti současnému stavu sice celkově nižší hlasitost, ale věrnější a přirozenější zvuk a větší vyrovnanost mezi hudbou a mluveným slovem, což ocení především náročnější posluchači stanic ČRo 3 - Vltava a ČRo 2 - Praha.

autor: ČRo
Spustit audio