S daňovým přiznáním na radnici. Finanční úřad v Přelouči skončil

23. květen 2016
Na finančním úřadu v Přelouči už vás neobslouží

Pobočka Finančního úřadu v Přelouči dnes přestala fungovat. Namísto ní lidé musí s formuláři na radnici. Finanční správa totiž omezuje fungování svých nejmenších územních pracovišť, jejich služby krátí a přesouvá do jiných budov.

Situace se zdaleka netýká jen Přelouče, i když ta je v Pardubickém kraji jediným místem, kde nastávají změny. Finanční úřady od dneška seškrtávají služby pro veřejnost i v dalších regionech napříč celou republikou, namátkou Nová Paka, Železný Brod v severních Čechách, Český Těšín nebo Bohumín.

Další pracoviště spadnou do nového režimu od 1. června, dohromady půjde o 23 poboček. Pod tím novým režimem si můžeme představit jakousi podatelnu finančního úřadu.

Daňové přiznání odneste na radnici

Podatelna se po dohodě s vedením města přestěhovala do budovy nové radnice. Půjde vlastně jen o kancelář, lidé ji najdou ve třetím patře a otevírací dobu bude mít dvakrát v týdnu, vždy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin.

Pracovníci tam budou přijímat formuláře a žádosti, daňová přiznání k dani z příjmů fyzických osob a majetkových daní, vyřídí i žádosti o vystavení potvrzení o bezdlužnosti, umožní nahlížet do spisů a budou fungovat i jako konzultanti.

Finanční úřad v Přelouči se stěhuje

Firmy musí do Pardubic

Změna se dotkne hlavně právnických osob, firem, institucí a dalších subjektů. Část služeb totiž přebírá nadřízené pracoviště v Pardubicích, a tak namísto do původního sídla pobočky v Přelouči budou muset lidé jet do Pardubic. Finanční úřad ale tvrdí, že fyzické osoby změnu nepoznají. V době zvýšeného náporu podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů bude výběr zajištěn na kontaktních místech přímo v obcích.

Finanční správu k redukci poboček vedou ekonomické důvody. Až do teď sídlily plnohodnotné pobočky v regionech buď v nájmech, nebo vlastních budovách a údržba a náklady na provoz stály finanční úřad hodně peněz.

autor: wol
Spustit audio