Sedmdesátka na výpadovce mezi Chrudimí a Slatiňany letos platit nezačne

14. leden 2016 11:41

Řidiči mezi Chrudimí a Slatiňany zatím pomaleji jezdit nebudou. Obě sousední města se snaží prosadit snížení povolené rychlosti na 70 km v hodině. Hlavní důvod, proč se města pustila do vyjednávání s Ředitelstvím silnic a dálnic, je bezpečnost.

Na frekventovaném úseku za posledních pět let zemřeli při nehodách tři lidé. Úpravy silnice ale nakonec budou složitější a přípravy delší.

Jde o rovný úsek s širokou vozovkou, který řidiče přímo svádí k rychlé jízdě a ti si tam dost často nedělají hlavu ani s předepsanou 90km rychlostí. Problém je hlavně odbočování a připojování na hlavní trasu. Mezi oběma městy je zahrádkářská kolonie, kam lidé často dojíždějí na kole, navíc jsou tam průjezdy k rodinným domům, průmyslové zóně. Cílem tedy je dopravu zpomalit a zklidnit.

Dopravu mají zklidnit ostrůvky a snížená rychlost

Ředitelství silnic a dálnic, které trasu spravuje, chce provoz „rozbít“ zpomalovacími ostrůvky, silnici navíc na několika místech rozdělí tak, aby vznikly odbočovací pruhy a širší budou i krajnice. Mezi nejvýraznější navrhované změny ale patří právě snížení povolené rychlosti z 90 na 70 km/h. Řidiči by měli mít pocit, že se stále proplétají městem a měli by sundat nohu z plynu.

Smrtelná dopravní nehoda mezi Chrudimí a Slatiňany

O změně se mluví už dva roky, termín se ale pořád posunuje. Správci silnice, dopravní policisté, úředníci i zástupci Chrudimi a Slatiňan se nejdřív museli dohodnout na definitivní podobě úprav.

Čtěte také

Nejnovější varianta je zase o něco obsáhlejší než ty předchozí. Ředitelství silnic a dálnic chce totiž úpravu vytížené trasy rovnou spojit i s výměnou povrchů vozovky. Letos dokončí přípravu dokumentů a požádá o potřebná povolení. Na stavbu by tak měla přijít řada až příští rok.

autor: kop
Spustit audio