Sekačky budou v Hlinsku o nedělích vrčet jen tři hodiny

3. září 2015

Hlinsko plánuje zákaz používání hlučných přístrojů. Sekačky, křovinořezy, vrtačky nebo pily nebude možné používat ve státní svátek a také v neděli.

Na poslední den v týdnu se ale vztahuje tříhodinová výjimka a obyvatelé města si teď mohou vybrat, jestli jim rachot vadí víc dopoledne, nebo odpoledne, a hlasovat v anketě.

Klid bude v neděli dopoledne nebo odpoledne

Jeden z hlasovacích boxů je umístěn také v prodejně kousek od hlavního náměstí. Varianta, kdy v neděli sekat, je od 9.00 do 12.00 nebo od 14.00 do 17.00.

„My tímto reagujeme na podněty občanů. To je jedna věc a druhá věc je, že chceme dát nějakým způsobem řád a jasné mantinely,“ vysvětluje hlavní důvody, proč chce město používání hlučných přístrojů a nástrojů zakázat, starosta Hlinska Miroslav Krčil.

Hlasujte do poloviny září

Plošný zákaz by byl ale podle něj příliš tvrdý: „My jsme nechtěli jít do extrémů, a proto jsme se rozhodli, že občanům dáme vybrat. Nechtěli jsme to rozhodnutí učinit tady pouze od stolu, tak proto jsme zkusili dát občanům možnosti.“

Na hlasování v anketě mají lidé čas do 17. září. O zákazu budou pak hlinečtí zastupitelé rozhodovat o čtyři dny později.

autor: kop
Spustit audio