Silničáři opět opravují Wonkův most v Pardubicích

20. červen 2016

Dnes začali stavbaři na Wonkově mostě v Pardubicích s obnovou vnitřních jízdních pruhů a s dalšími opravami. Pro řidiče to znamená zásah do plynulosti dopravy v centru města.

Kraj zaplatil před deseti lety modernizaci za 220 milionů korun. Tehdy oprava trvala celý rok a způsobila několik kolapsů dopravy ve městě, přinesla i unikátní technické řešení, kdy stavební firma celý most o několik centimetrů zvedla, opravila a pak zase spustila zpátky.

Každý materiál se ale časem opotřebuje, a tak Správa a údržba silnic Pardubického kraje teď musela opět začít s opravou některých součástí mostu. A to proto, aby zachovala stavebně-technický stav, prodloužila životnost, a vyhnula se v budoucnu další velké modernizaci.

Čtěte také

Práce se týkají izolace chodníků, nové protikorozní ochrany například na sloupech veřejného osvětlení, obnovy vík kabelových šachet, ošetření mostních ložisek a také úpravy vozovky v prostoru mostních uzávěrů (zařízení, které vyrovnává různou teplotní roztažnost konstrukce mostu a navazující vozovky). Na závěr stavebních prací pak ještě na silničáře čeká měření tzv. bludných proudů. To je diagnostika stavu koroze mostní výztuže.

Omezení provozu

Oprava má trvat do půlky prázdnin, tento týden ale bude pro řidiče nejnáročnější. Dělníci budou pracovat na obnově vnitřních jízdních pruhů vozovky a mostního dilatačního závěru. Pak už budou stavební práce do provozu zasahovat jen minimálně. Sám hejtman Martin Netolický požádal silničáře, aby opravu co nejvíc urychlili a aby co nejméně omezili dopravu, už i kvůli dalším uzavřeným silnicím ve městě. Když bude přát počasí, je reálné stihnout práce do 24. července.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio