Sjezd u Doubravic se změní. Řidiči se snadněji dostanou z hradubické do města

17. říjen 2016

Sjezd z hlavní silnice od Hradce Králové se v Pardubicích u místní části Doubravice změní. Ředitelství silnic a dálnic plánuje křižovatku přestavět a odstranit z ní problémové odbočování doleva, kde řidiči zatáčí směrem do centra krajského města.

V místě se především ve špičkách tvoří kolony, protože silnice směrem do Semtína a Lázní Bohdaneč je také vytížená. Z pohledu nehodovosti křižovatka problémová není. Za posledních pět se tam stalo 13 nehod z toho sedm se zraněním. Nový sjezd by ale měl zaručit vyšší bezpečnost a hlavně plynulost dopravy.

Sjet z Hradubické hned na začátku Pardubic a chtít odbočit doleva k obchodnímu centru a směrem do Trnové bývá především v dopravních špičkách problém. Velká intenzita dopravy na silnici směrem do Lázní Bohdaneč totiž způsobuje, že řidiči na křižovatce čekají dlouhé minuty.

Čtěte také

To by se ale mělo změnit, říká Markéta Janovská z pardubické krajské policie: „Problémem uvedené křižovatky je chybějící tzv. vratná větev ve směru od Hradce Králové, která by zajistila větší kapacitu a zároveň by vyloučila problémové levé odbočení z vedlejších komunikací.“

Stavět by se mohlo v příštím roce

V praxi by nový sjezd měl vypadat podobně jako ten v protisměru, kde je křižovatka řešená tak, aby řidiči nemuseli při odbočování doleva přejíždět dva pruhy.

Kdy by mohla být nová křižovatka hotová, doplňuje Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic: „V tuto chvíli máme vyhotovenou dokumentaci pro stavební povolení. Zároveň dokončujeme i projednávání této dokumentace. Dokončuje se zároveň majetkoprávní příprava, to znamená výkup pozemků, které pro tu stavbu jsou potřeba. Připravujeme zároveň žádost o stavební povolení. Předpokládáme, že se začne stavět v příštím roce, pravděpodobně někdy kolem poloviny roku.“

Problémem je i horkovod, který místem vede a který se bude muset kvůli stavbě tzv. přeložit, tedy přestavět. U toho jsou totiž přesně dané termíny, kdy je možné s horkovodem nějak manipulovat. Nicméně zahájení stavby to nijak bránit nebo ohrozit prý nemá.

S výkupem některých pozemků pomohl silničářům i pardubický magistrát. Pomocí Nadace pro rozvoj města Pardubic totiž vykoupil parcely, které by Ředitelství silnic a dálnic z legislativních důvodů odkoupit nemohlo.

„Nadace pro rozvoj města Pardubice pomohla Ředitelství silnic a dálnic s výkupem zhruba 600 metrů čtverečních. Dneska ty pozemky už máme a připravuje se smlouva na pronájem pro ŘSD pro výstavbu této křižovatky,“ říká primátor Pardubic Martin Charvát z hnutí ANO.

Český rozhlas Pardubice - spustit přehrávání

Podle Jana Rýdla muselo Ředitelství silnic a dálnic některé potřebné pozemky vyvlastnit: „Nyní běží dvě vyvlastnění, to znamená, že vlastníci u dvou pozemků požadovali příliš vysokou částku, a to kolem tisíce za metr, která je pro stát nepřijatelná. Jinak máme všechny pozemky vykoupené.“

Stavba nové křižovatky je důležitá i pro budoucnost dopravy v Pardubicích. Měla by být totiž hlavním sjezdem na budoucí severovýchodní obchvat města.

autor: zen
Spustit audio