Školáci v Lázních Bohdaneč se budou dál tísnit v malé nevyhovující tělocvičně

24. duben 2017

Stavba nové sportovní haly slibovaná na letošní jaro se zatím odkládá na neurčito, město zastavilo přípravné práce. Původně přitom slibovalo, že stavba začne už tento rok na jaře, teď ale radnice otočila o 180 stupňů.

Hlavním důvodem jsou neshody zastupitelů na ceně a velikosti stavby. Projektanti spočítali náklady na 110 milionů korun, což je asi o 40 milionů víc, než zastupitelé původně odsouhlasili. Původní suma, ve které je zahrnuta i přístavba školy spojená s halou, byla kolem 65 milionů bez DPH. Radnice v čele se starostou Milošem Karafiátem (Sdružení pro Bohdaneč) teď najala advokátní kancelář, která zjišťuje, jestli bývalé vedení města při přípravách projektu porušilo nebo neporušilo pravidla.

Bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel, Ladislav Štěpánek (sdružení Lázeňské město kultury) pochybení odmítá a tvrdí, že současné vedení hledá někoho, na koho svalit vinu. Sám Štěpánek by do stavby za 110 milionů korun šel, ale formou pohledávky. Zhotovitel si vezme půjčku a město ji podle něj bude 15 let splácet. Současně by si nechalo osmdesátimilionový polštář, který má na účtu, řekl Štěpánek.

Návrh školní tělocvičny v Lázních Bohdaneč

Stávající tělocvična není vhodná na míčové sporty, je totiž příliš malá (přibližně 80 m2) a neodpovídá školním osnovám na tělocvik. Žáci ji proto využívají jen na gymnastiku. Podle ředitele Jana Ĺuptovského výuku komplikuje i to, že děti musejí využívat větší Sokolovnu, nebo tělocvičnu na Lužci a přesuny jsou časově a organizačně náročné. Novou sportovní halu by tak škola jednoznačně uvítala.

Čtěte také

Šance, že by ji město začalo stavět ještě letos tady podle starosty Miloše Karafiáta je. Záležet ale bude taky na tom, jestli se podaří upravit projekt a stavbu zlevnit, třeba pomocí výběrového řízení na zhotovitele. Otázkou taky je, jestli to projde zastupitelstvem.

autor: wol
Spustit audio