Slatiňanský zámek se halí do lešení. Bude mít novou barvu, věže i balkony

31. srpen 2017

Zámek ve Slatiňanech změní barvu. Začala postupná obnova památky, která bude naprosto zásadní. Dělníci znovu postaví to, co teď chybí - věže, balkony, altány a zahradníci se postarají o nové stromy a záhony v parku.

Zámek čeká velký skok v čase o století zpátky. A vysoká je i cena plánovaných oprav, která přesáhne částku 100 milionů korun.

Na slatiňanském zámku je už postavené lešení a začalo se s otloukáním omítky na západním průčelí západního křídla a jižním průčelí severního křídla. „Začali jsme s otloukáním omítky v těchto místech, abychom neomezili návštěvnický provoz,“ popisuje postup oprav kastelán zámku, Jaroslav Bušta.

Čtěte také

U zámku stojí až osmimetrové leštění, protože se šplhá až nahoru k zámecké věži a prvním krokem je odstranění nesoudržných omítek: „Omítkové vrstvy máme opravdu bohaté, od baroka přes klasicismus až po omítky 19. a 20. století, včetně těch ne úplně povedených z poslední rekonstrukce na konci 80. let. A kolem oken se vrací odstraněné šambrány,“ dodává Bušta.

Návrh jižního průčelí slatiňanského zámku

Slatiňanský zámek změní barvu

Měnit se bude také barva fasády a přidají se některé původní prvky. „Momentálně s památkáři řešíme výslednou barevnost. Víme, že ten zámek byl poměrně sytě okrový, k tomu tady byly červené akcenty v podobě kordonové římsy, nahoře na věži červené rozety. A v celém areálu je spousta litinových prvků včetně balkónu, který byl v padesátých letech odstraněn a který se bude vracet. A tyhle prvky zase měly sytě zelenou barvu,“ doplňuje kastelán zámku.

Čtěte také

V průběhu oprav se nepředpokládá uzavření zámku, ale provoz bude omezený „Nebudou přístupné všechny prohlídkové okruhy, bude to vždy tak, abychom se vyhnuli té stavbě, která bude z části zasahovat i do interiérů, takže se prohlídkový okruh bude měnit v průběhu sezóny,“ vysvětluje Jaroslav Bušta.

Jedná se o největší proměnu slatiňanského zámku za posledních 120 let. Plánovaný konec oprav je na začátku roku 2019.

Západní balkon s lodžií (cca 1950)
autor: kop
Spustit audio