Socha Jana Kašpara v Pardubicích bude, náměstí ne

1. březen 2016

Pardubická radnice nevzdala myšlenku připomenout památku prvního aviatika Jana Kašpara sochou v centru města. Ta už tam vlastně měla stát před dvěma lety, jenže vítězný návrh se lidem nelíbil a ukázalo se, že památník by se docela prodražil.

Bývalé vedení města ale nakonec od záměru ustoupilo. Teď dali radní zelenou dalšímu návrhu a v rozpočtu jsou i peníze.

Radnice vypsala soutěž na památník Jana Kašpara už v roce 2013 a dokonce vybrala vítěze, což byl podle odborné poroty 37 metrů vysoký sloup s větrným rukávem a návěstidlem.

Jenže to vyvolalo velkou nevoli místních, většině lidí se tenhle návrh vůbec nelíbil a radši by viděli v centru města sochu přímo samotného aviatika. Navíc se ukázalo, že náklady na umístění sloupu budou víc než dvojnásobné oproti původnímu předpokladu a zastupitelé nakonec od stavby ustoupili.

2 Bronzový památník - figura aviatika v nadživotní velikosti, v ruce drží vrtuli letadla Blériot (František Bálek a další)

Nové vedení města a nové rozhodnutí

Současné vedení se shodlo na tom, že sochu chtějí a dají šanci návrhu akademického sochaře Františka Bálka, tedy realistické bronzové soše Jana Kašpara, který drží v ruce velkou vrtuli. Bálek se v té původní soutěži umístil na místě druhém, ale veřejnosti se jeho myšlenka líbila nejvíc.

Čtěte také

Socha by měla stát na třídě Míru v místě, kde je fontána a trhy. Přesné umístění bude řešit sám autor s městskými architekty. Cena by neměla překročit dva miliony korun a město ji zaplatí ze svého rozpočtu.

1 Betonový monolit obložený do tří metrů bronzem s nerezovým stožárem a větrným rukávem, výška 37,35 metru (Petr Pinkas)

Primátor Martin Charvát (ANO) věří, že příští rok bude socha stát: „Já doufám, že v příštím roce, kdy pardubický rodák inženýr Jan Kašpar bude mít devadesát let výročí od úmrtí, což je 2. března roku 1927, budeme zhruba v tomto období odhalovat jeho sochu.“

Náměstí Jana Kašpara nebude

Na radnici také vážně přemýšleli, že by se toto prostranství změnilo na náměstí Jana Kašpara, ale nakonec při projednávání vyšlo najevo, že by to bylo velmi složité hlavně po technické stránce.

Právě na tomto konci pěší zóny totiž sídlí mnoho velkých firem a bankovních ústavů a bylo by náročné měnit adresy, razítka, vizitky, předtištěné formuláře s adresami.

Náměstí tedy nebude, ale socha ano. Navíc by v nejbližší době měla začít i stavba nového terminálu na pardubickém letišti, který ponese také jméno slavného rodáka.

autor: ba
Spustit audio