Špičkový policejní radar za 850 tisíc: ztratí se v davu a změří i protijedoucí auta

2. prosinec 2014 15:59

Silnici I/35 bude brázdit policejní auto s inteligentním radarem. Dopravní policii ho za 850 tisíc korun koupil Pardubický kraj. Měří nejenom rychlost, ale dodává policistům kompletní informace o měřeném vozidle.

Pozná například, že auto má neplatnou technickou kontrolu anebo že je kradené.

Radar koupil policii Pardubický kraj. Proč?

Pardubický kraj ho pořídil dopravní policii kvůli tomu, že s ním monitoruje především silnici I/35, která z větší části prochází Pardubickým krajem a patří mezi velmi nebezpečné komunikace.

Přispěla na něj i další města, jako například Holice, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice nebo Svitavy. Hlavním cílem je donutit řidiče, aby se právě v těchto místech chovali ohleduplně a dodržovali dopravní předpisy.

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem - na tabletu je jasně patrná rychlost projíždějícího vozidla

Radar měří rychlost aut v obou směrech

Inteligentní radar toho umí opravdu hodně. Měří rychlost protijedoucích aut, ale také souběžně jedoucích vozidel. Zároveň ale policistům poskytuje základní informace o vozidle.

Zmonitoruje jeho SPZ a okamžitě ukáže, jestli má auto platnou technickou kontrolu nebo jestli třeba není kradené. Tento radar opravdu patří k tomu nejlepšímu, co dostupná technologie umožňuje.

„Předjetí našeho vozidla rychlejším vozidlem, překročení rychlosti bude zaznamenáno kamerou a radarem,“ popisují policisté Jakub Petráň a Michal Kočí.

„Třeba teď přijíždí proti kamion. Máme fotku. A takhle se dá zaznamenávat celá naše jízda. Kdybychom chtěli něco v protisměru, dali bychom přes radiostanici vědět hlídce, která by vozidlo při překročení rychlosti zastavila,“ doplňují.

Na fotce není na první pohled řidič vidět, s tím si ale inteligentní radar hravě poradí. „Není s tím problém. Na počítači přes různé filtry se dá vytáhnout i obličej. Na vytištěném dokumentu je fotka řidiče, auta, SPZ,“ říká policista.

Radar je velmi nenápadný

Inteligentní radar je ukrytý v úplně obyčejné stříbrné Škodě Octavii s motorem 1,4 TSI. A právě tato značka se na českých silnicích vyskytuje dost často. Příští rok navíc dopravní policie posílí svůj vozový park ještě jedním takovým autem. A pro změnu bude mít černou barvu. Nejlepší prevencí proto bude dodržovat rychlost a platné předpisy.

Kvalitní kamera v kombinaci s radarem změří a vyfotí i protijedoucí řidiče

Radarový měřič Ramer 10 C

Systém rozpoznává registrační značky a kontroluje, jestli auto není v pátrání. Také v registru vozidel zjistí a následně zobrazí typ, barvu vozu a platnost technické prohlídky. K této činnosti využívá databázi vozidel importovanou z informačních systémů Policie ČR.

Radar funguje na základě optického rozpoznávaní písma. Spolehlivost rozpoznání registrační značky může být negativně ovlivněna vnějšími vlivy (např. zhoršené klimatické podmínky, poškození registrační značky apod.). Úspěšnost správného rozpoznání registrační značky se pohybuje okolo 90%. Pokud je registrační značka správně rozpoznána, je následná identifikace vozidla stoprocentní.

Neustálý dohled

Silnici I/35 budou policisté sledovat s inteligentním radarem neustále. „Má se budovat nová silnice 35 z Opatovic na Olomouc. Součástí stavby je plánované dálniční oddělení, které by mělo být u obce Ostrov. A tohle je malý krůček k tomu, aby zde policisté byli 24 hodin denně,“ dodává ředitel krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Švejdar.

autor: KUB
Spustit audio