Stavba D35 z Opatovic do Ostrova by měla začít na jaře

17. říjen 2017

Zatímco teď patří archeologům, za pár měsíců by už na trasu budoucí dálnice D35 mohla vyjet i těžká stavební technika. Silničáři budou tento týden otvírat obálky s nabídkami firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 Opatovice - Časy a Časy - Ostrov.

27kilometrový úsek má stát asi 10 miliard a postavit ho silničáři chtějí do čtyř let. Už v pátek budou otvírat obálky s nabídkami stavebních firem. O zakázku usilují i zahraniční společnosti. Jak ale upřesnil šéf pardubického Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr, vítěz tendru vzejde až z rozhodnutí hodnotící komise jmenované vládou ČR, která bude jednotlivé nabídky posuzovat.

Podle Vebra by tak smlouvu s dodavatelem stavby mohli v ideálním případě uzavřít na přelomu listopadu a prosince. Má to ale podmínku: nikdo z uchazečů nesmí rozhodnutí komise napadnout.

Čtěte také

V těchto dnech pokračuje archeologický průzkum, na polích v trase dálnice přibývají další rozsáhlé skrývky zeminy, podle Vebra je průzkum v dostatečném předstihu před samotnou stavbou. V úseku Opatovice Časy můžou archeologové zkoumat trasu prakticky na všech pozemcích s výjimkou jedné parcely u obce Rokytno. V úseku Časy Ostrov je vyvlastňovaných pozemků víc, ale tam jde podle Vebra spíš technický zádrhel, někteří vlastníci totiž nejsou známi.

Stavba by měla začít na jaře

Pokud se neobjeví komplikace, staveniště si zhotovitel převezme do konce roku. Pak bude záležet na tom, jaké bude v zimě počasí. Silničáři přepokládají, že naplno se stavba rozjede až na jaře.

Začít chtějí s budováním mostních staveb. Jednou z nejdůležitějších a nejnáročnějších by měla být silniční estakáda přes záplavové území Labe u Opatovic, stavební povolení zatím dostaly ještě další čtyři mosty.

Současně s dálnicí bude nutné vybudovat nové přivaděče a obchvaty, které zajistí lepší napojení měst a obcí. To teď řeší Pardubický kraj, protože funkci přivaděčů budou mít i některé silnice nižší třídy. Přípravné práce jsou teď nejdál v případě obchvatu Dašic a obchvatu Rokytna. Řekl to šéf krajského odboru dopravy Ladislav Umbraun.

V plánu je ale i obchvat Chocně, obchvat Vysokého Mýta a další stavby. Stát se nedávno zavázal, že na ně uvolní skoro tři miliardy korun a cílem je, aby první stavby byly hotové souběžně s první části dálnice - zhruba do čtyř let.

autor: wol
Spustit audio