Stavba protipovodňových opatření v Žamberku se zkomplikovala

26. červen 2017 09:18

Výstavba protipovodňových opatření v Žamberku i přes drobné komplikace pokračuje. Zábrany mají ochránit město před případnou velkou vodou z Divoké Orlice. Neměla by se tak opakovat situace z let 1997 nebo 2000, kdy byla část města pod vodou. Na projektu se vedle radnice podílí i Povodí Labe.

Vyskytly se především problémy se spodní vodou v místech Pod Skalami u bývalých kasáren. Hladina v Divoké Orlici totiž byla příliš vysoká a ve výkopech, kde bylo třeba stavět betonové hráze, bylo až příliš velké množství vody. Dělníci ji nestíhali odčerpávat, navíc jim nedržely základy v zemi, stále se tam naplavovala zemina a kamení.

Čtěte také

Problémy zmizely, když hladina Orlice klesla. Spodní voda sice do výkopů stále vtéká, ale už jí není tolik, takže i díky čerpadlům, mohou dělníci pokračovat. Nicméně práce se zdržely asi o čtyři týdny.

Ocelové protipovodňové zábrany u autokempu v Žamberku

Zemní val i ocelová stěna

V Žamberku se staví několik typů protipovodňových opatření. Například v lokalitě Pod Skalami u bývalých kasáren jsou to betonové zídky, které jsou v bezprostřední blízkosti toku. Nedaleko zase stavbaři asi o třicet centimetrů navýší povrch současného valu a zároveň do něj zapustí plechové stěny, které nebudou vidět, ale budou zabraňovat spodní vodě v průsaku.

Další typ bude chránit oblast u koupaliště resp. u kempu. Tam vzniknou štětové stěny, což jsou železné díly, které se zapustí do země a budou čnít přibližně půl metru. Povodí Labe také využije hliníkové mobilní hrazení, které může být v případě potřeby během chvíle postavené - tento typ ochrany bude spíš v centru města.

Čtěte také

Podle radnice stavební firma tvrdí, že práce budou hotové příští rok na podzim. V zájmu města je, aby se práce už více nezdržovaly a nevznikaly další náklady. Většinu z téměř 90milionových nákladů platí sice Povodí Labe a město se podílí jen patnácti procenty, jenže pokud se objeví náklady navíc, musí je podle smlouvy zaplatit město Žamberk. Takže i nedávné čtyřtýdenní zdržení stálo městskou kasu několik milionů korun.

U Divoké Orlice v Žamberku vylévají betonovou protipovodňovou zeď
autor: zen
Spustit audio