Stavba terminálu v Pardubicích jde přes mírné problémy podle plánu

21. září 2016

Výstavba nového terminálu na pardubickém letišti pokračuje a má jen mírné zdržení. Stavební firmy Strabag a Chládek & Tintěra sice nedávno měly výhrady k projektu, akcionáři ale na všechny jejich otázky a výtky odpověděli. Stavebníci to vzali na vědomí a práce nepřerušili.

Dodavatel měl obavy, že projekt je poddimenzovaný. Jde o konstrukci haly, která by se prý mohla v případě požáru zhroutit. Firmy chtěly buď nové posudky, nebo projekt přepracovat, a hrozily i odstoupením od smlouvy.

Čtěte také

Zástupci města a kraje, kteří jsou hlavními vlastníky, proto zadali projektantům a stavebnímu dozoru, aby celý projekt znovu přezkoumali a prověřili. Projektant znovu potvrdil, že požární řešení splňuje všechny české normy a všechno schválil hasičský záchranný sbor v Pardubicích.

Garáže ustoupily, na řadu přijde les

Podle předsedy představenstva společnosti EBA Pavla Svobody je v tuto chvíli všechno v pořádku. Dodavatel vysvětlení akcionářů akceptoval a práce pokračují. Už jsou zbourané staré garáže, které byly v trase příjezdových silnic, zhutňuje se terén po archeologickém průzkumu a teď už by měli stavebníci začít samotnou stavbu haly, ještě ale musí vykácet les, se kterým nepočítali.

V těchto místech by měl stát nový letištní terminál

Na místě stavby navíc podle Svobody vyrostl les: „I mě překvapilo, že za pět let, kdy se řešil projekt, tam jsou několikametrové stromy. Povolala se tam teď nějaká technika. Příští, nebo ten další týden by se tam mělo začít stavět na tom samotném terminálu.“

Další zpoždění nehrozí. Snad

Sám Pavel Svoboda potvrdil, že je běžné, že se problémy objeví, ale většinou se daří je řešit průběžně. Jinak nová odbavovací hala má stát do konce září příštího roku. Vysoutěžená cena je 256 milionů korun. V tom je zahrnuté i vybudování příjezdové silnice k terminálu. O zaplacení se dělí akcionáři, radnice jako většinový vlastník si vzala úvěr, kraj svůj podíl hradí z rozpočtu.

Vizualizace terminálu Letiště Pardubice
autor: ba
Spustit audio