Stavbami roku jsou rozhledna Milada i Tyršovy sady

20. září 2017

Pardubický kraj má stavby roku 2017. Staly se jimi rozhledna na Lichnici i Tyršovy sady. Volba nebyla jednoduchá, přestože letos nebylo tolik nominovaných objektů. Odborná porota vybírala ze 13 nominovaných staveb.

Přihlášené objekty si pochvaluje architekt Ondřej Teplý. „Já myslím, že to byly rozmanité stavby z celého spektra stavitelství, takže bylo mnohdy těžké mezi nimi posuzovat.“

Kritérií, podle kterých se stavby posuzovaly, bylo několik. „Ta kritéria byla objevována i v průběhu procesu, protože samozřejmě jinak se hodnotí ty dopravní a průmyslové stavby versus rodinné domy, je to rozdílná škála,“ doplňuje architekt Teplý.

Své slovo dostala i veřejnost. V anketě na internetu zvítězila obecní kaple v Mladoňovicích Deblově, která vznikla ze dvou nepotřebných transformátorů. „Myslím, že to je opravdu výjimečné, protože recyklací dvou trafostanic na jednu kapli, to nemají ani v Americe,“ vysvětluje starostka Ivana Blehová.

Čtěte také

Autor projektu architekt Jan Klimeš dodává, že obecní kaple se stavěla i svépomocí. „Na začátku se ti strejdové, kteří uměli nějaké řemeslo, sešli a v podstatě bez výjimky řekli, že ano a pak tam byli všelijací pomahačové. Pro mě to bylo obrovské překvapení, že stavba, která nic nebude vydělávat, kterou se v podstatě dá těžko nějak chlubit, oslovila i mladé, oni to prostě vzali za své.“

Mladoňovice kaple

U odborné poroty pak v jednotlivých kategoriích zvítězila dostavba Piaristické koleje v Litomyšli, vyhlídka Milada na hradu Lichnice, vývojové centrum firmy Era v Pardubicích, rodinný dům v Žamberku a také revitalizace pardubických Tyršových sadů – tedy rekonstrukce, která v minulosti budila velké emoce.

„Ač byli porotci z různých míst, ocenili to, jak ten park dnes působí. Ten park je bohatě navštěvován, využíván, plní svou rekreační roli. No a ty debaty, které byly, má každá velká stavba, pro někoho je to kontroverzní, pro někoho je vítané. Ale ten koncept, který pan architekt Jirásek nakonec prosadil, je myslím úspěšný,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek.

Smyslem celé akce je podle něj především upozornit na výjimečné stavby a podpořit investory, aby do nich investovali.

autor: KUB
Spustit audio