Stezka na Slamníku míří do oblak, zbrzdilo ji tornádo a horské podmínky

2. září 2015

Unikátní stavba vyžaduje neobvyklé stavební postupy, proto Stezka v oblacích v Dolní Moravě na Orlickoústecku neroste tak rychle, jak stavaři předpokládali. Její otevření se odsouvá na podzim.

Stavaři se musejí potýkat s terénem, nadmořskou výškou a také s technickými komplikacemi.

Stavba, která nemá obdoby

„Ta stavba a konstrukce je sama o sobě ojedinělá, že s tím zatím u nás nikdo nemá zkušenosti. I firma, která do toho šla, zjišťuje, že jsou to nestandardní postupy. O to to bude zajímavější,“ říká obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

A dodává, jak stavba pokračuje: „Se stavbou pokračujeme s mírným zpožděním i díky tomu tornádu, které nás postihlo na začátku léta, i díky technickým obtížím. Stavba je už ze dvou třetin hotová. Vidíme tady i přístupový chodník a vstupní objekt je taky ze tří čtvrtin hotový.“

Čtěte také

Původní termín otevření byl někdy v polovině srpna. Podle Martina Palána by mohlo dojít k otevření stavby alespoň ve zkušebním provozu ke konci října. Stezka bude fungovat celoročně. „Ve vstupním objektu bude fungovat půjčovna bot, takže tam se lidé pohodlně přezují,“ doplňuje Palán.

Ze stezky bude krásný výhled. Bude 55 m nad okolním trénem

Na stezce bude deset tabulí, kde si návštěvníci přečtou informace o zajímavostech oblasti. Zřejmě největší atrakce bude v 55 metrech nad zemí. Tzv. kapka, která bude jako síť, kam se člověk položí nad terén a bude pod sebou mít pocit absolutního vzduchoprázdna.

Návštěvníci se po vzdušných chodnících projdou nejspíš na konci listopadu. Zatím jen mohou pozorovat, jak postupují práce na dřevěné konstrukci. Stojí kousek od lanovky na hoře Slamník.

Někomu se líbí, jiného ruší

Na místě jsme potkali návštěvníky, kteří se sem chodí i podívat, jak vzniká Stezka v oblacích. „Já se těším na ten zážitek a krásné výhledy, takže se sem určitě vydáme. Opravdu moc se na to těším,“ říká paní Marie.

Úplně jiný názor má Jiří Matějka: „Mně se nelíbí. Může být hezká, ale já bych ji sem nedával. Mně se to tady zdá moc komerční. Podle mě to tady trochu ztrácí ten klid.“

Čtěte také

Přivést na místo co nejvíce turistů, to je cíl společnosti, která stezku buduje. První turisté vyšplhají do oblak možná už v listopadu.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio