Stovky lidí si připomněly 74. výročí vyhlazení osady Ležáky

Dnes je to 74 let od vyhlazení obce Ležáky. Malou osadu na Chrudimsku vypálili nacisté v roce 1942. Jejich řádění bylo odplatou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Na místě vypálené vesnice stojí památník a muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na místě vypálených domů stojí kamenné pomníčky

Na místě vypálených domů stojí kamenné pomníčky | Foto: Šárka Kuchtová | Zdroj: Český rozhlas

Ráno zahájila pietu slavnostní mše. K památníku v Ležákách dorazilo během dopoledne asi 1500 lidí. Doběhla tam také pietní štafeta z Terezína. Ředitel památníku pak přečetl jména všech 52 zavražděných obyvatel Ležáků.

Pietu ukončil průlet vojenského vrtulníku nad hlavami shromážděných lidí. Plánovaný seskok parašutistů byl kvůli počasí zrušen.

Ležáky nacisté vypálili dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že v Anglii vycvičení parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, osadu připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Ležáky | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tereza Hašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme