Stravovny začínají zveřejňovat jídelníčky s alergeny

13. prosinec 2014

Jídelní lístky v restauracích a jídelnách začínají připomínat matematické písanky. Obsahují informace o 14 alergenech, každý má svůj číselný kód a je vidět přímo v menu.

Opatření, které už tuto sobotu 13. prosince zavádí nová evropská směrnice, má být vidět všude i v obchodech. Cílem je ochránit zdraví celiaků a lidí alergických třeba na mléko, ryby a skořápkové plody.

U každého jídla v jídelně pardubického Gymnázia, Dašická je konkrétní číslo, které zastupuje jednotlivý alergen. Hned vedle je potom seznam alergenů – obiloviny, korýši, vejce, ryby.

„Další je podzemnice olejná, sójové boby, mléko, skořápkové plody. To jsou ořechy, celer, hořčice, sezamová semena i vlčí body a měkkýši,“ dodává vedoucí jídelny Miluše Rotreklová.

Má to smysl, že strávníci mohou dostat informaci o tom, v jakém jídle se nachází nějaký alergen?

„Trochu to význam má, ale myslím si, že u nás se stravují dospělé děti, které vědí, na co jsou alergičtí. Já bych tohle viděla, že se mělo psát v mateřských školkách, kde to dítě neví, co to jídlo obsahuje, aby na to rodiče včas upozornili,“ říká Rotreklová.

Povinnost označovat alergeny se netýká jenom škol

Týká se samozřejmě mateřských škol a vysokých škol, ale také restaurací, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren i veřejných stravoven. Šéfkuchař jedné z pardubických veřejných jídelen pan Hromádko považuje toto za zbytečné, protože dospělý lidé vědí, nač mají alergii.

Různé druhy alergií postihují až třicet procent populace. Stačí stopové množství a člověk může mít vážně zdravotní problémy, potvrdil alergolog Tomáš Sýkora.

Při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravovací zařízení by se každý zákazník měl dozvědět, jaké alergenní složky jídlo obsahuje.

autor: wol
Spustit audio