Strážníci z Opatovic už se nemusí o služební vůz dělit s úředníky

26. květen 2016

Dělit se o jedno auto s úředníky a starostou nebyl pro obecní strážníky v Opatovicích nad Labem zdaleka ideální stav. Ještě donedávna jezdili ve starší obecní fabii, která ovšem do policejního auta měla dost daleko.

Situace se ale změnila a strážci veřejného pořádku objíždějí rajón v úplně novém vozidle.

Zánovní policejní vůz má najeto necelých tisíc kilometrů. „Obecní policie Opatovice nad Labem působí na svém katastru obce. Dále spravujeme Hrobice, Libišany, Srch, Hrádek, kam jezdíme mimo jiné na měření rychlosti, kde jsou s těmito obcemi uzavřeny veřejnoprávní smlouvy,“ říká strážník Michal Jelínek.

Samozřejmě rychlost měří i v samotných Opatovicích. „Doprava v obci je velmi zatížená průjezdem vozidel. Navíc je to tady přivaděč na dálnici. Pokud jde o překročení rychlosti nebo porušování pravidel rychlosti, těch přestupků v naší obci je opravdu hodně,“ dodává Jelínek.

Kamera, databáze vozidel i řidičů

Auto je vybavené kamerovým systémem, hasicími přístroji a taky přenosným počítačem. „V něm jsou databáze a přístupy do registru vozidel, do registru řidičů. Lze přes internet prověřovat pátrání po vozidlech, pátrání po osobách apod.,“ říká strážník Michal Jelínek.

Za nové policejní vozidlo zaplatila obec skoro půl milionu korun. Starosta Pavel Kohout věří, že se v terénu osvědčí.

„To auto přišlo, v hodině dvanácté, protože jsme situaci dočasně řešili služebním vozidlem starosty, což bylo velice komplikované. V současné chvíli, kdy vyhodnocujeme měření intenzity provozu v naší obci a v jejím okolí, se ukazuje, že policejní auto a vůbec obecní policie má pro naši obec velký význam,“ říká starosta.

Z hlediska dopravy je situace v obci čím dál obtížnější. Za jediný den tudy projede 8 500 aut.

autor: wol
Spustit audio