Termín na podání daňového přiznání se blíží. Opozdilcům hrozí pokuty

Nejpozději do středy musejí lidé podat přiznání k dani z příjmu. Někteří to nechávají na poslední chvíli, na finančních úřadech se proto tvoří dlouhé fronty. Kdo nestihne odevzdat vyplněný formulář včas, tomu hrozí pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

První duben je pro podnikatele i firmy ostře sledovaným datem, do kterého mají odevzdat daňová přiznání.

Jenže ne všichni mají tento den v kalendáři napsaný červenou barvou. Část živnostníků i firem totiž každoročně podání formuláře odkládá.

„Pokuta hrozí ve výši 0,05 procenta z částky stanovené daně za každý den prodlení, když podá daňové přiznání s nějakým zpožděním,“ upozorňuje mluvčí Finanční správy Jitka Ježková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do středy musejí lidé podat přiznání k dani z příjmu. O sankcích za pozdní podání mluví ředitel Odboru daní z příjmů FS ČR Radim Bláha

V případě daňové ztráty, kterou může podnikatel uplatnit, se jedná o sankci ve výši 0,01 procenta.

Pokutu podnikatel sám automaticky neplatí. „Ta se platí až na základě platebního výměru rozhodnutí správce daně, které je vydáno. Většinou se jedná o lhůtu 30 dnů, do které podnikatel musí pokutu uplatnit vůči finančnímu úřadu,“ vysvětluje ředitel Odboru daní z příjmů Finanční správy Radim Bláha.

Lidé můžou daňové přiznání zanést přímo na finanční úřad nebo ho odeslat poštou. Kdo má zřízenou datovou schránku, musí nově daně podávat elektronicky. Pokud to udělá jinou formou, hrozí mu pokuta až ve výši 50 tisíc korun.

Ti, kteří podávají přiznání prostřednictvím svého daňového poradce, mají čas do 1. července. V tomto případě je ale nutné dát poradci plnou moc a oznámit to finančnímu úřadu do začátku dubna.

Dosud byly podány více než dvě třetiny daňových přiznání z celkového počtu dvou milionů.

Loni vybral stát na daních z příjmu od fyzických osob přes 98 miliard korun, firmy odvedly zhruba o devět miliard míň.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme