Tisíce kamionů znepříjemňují lidem v Horním Jelení život

26. květen 2017

Obcím v okolí opravované silnice I/35 na Pardubicku komplikuje život prudký nárůst počtu kamionů. Podle místních ničí auta silnice i obecní majetek, jsou hlučná, práší a otřásají rodinnými domy. Na 19kilometrové objízdné trase to teď pociťují i obyvatelé Horního Jelení.

„Kamionová doprava je hrozná a hlavně v noci, když je všude ticho, tam létají kamiony a celá ulice je vzhůru. My bydlíme kousek od školy, takže to máme z první ruky. Domy praskají,“ stěžuje si místní obyvatelka Květa Andrlíková.

Tisíce kamionů ničí v obci silnice

Dvoutisícovým městečkem Horní Jelení teď projíždí víc kamionů než má obyvatel. „V každém případě to musí být minimálně trojnásobek toho, co máme obyvatel,“ popisuje bezpartijní starosta Petr Tupec.

Podle něj už radnice začala vyčíslovat škody. „Na kanalizačních vpustích, na odvodňovacích žlabech, na kostkami vydlážděných úsecích, kanalizačních šachtách. V podstatě tato silnice není na takovou zátěž dimenzována.“

Lidé v Horním Jelení budou muset těžkou dopravu strpět až do poloviny června

Za škody způsobené kamiony městečko požaduje finanční náhradu po ŘSD. Jiří Hostaša z pardubické pobočky potvrdil, že se na tom už s městem domluvili: „Pokud to budou škody, které vznikly objížďkovým provozem, tak budou námi uhrazeny. To byla i podmínka krajského úřadu, aby povolil vedení objízdné trasy.“

O náhradu případných škod se už v tuto chvíli hlásí i Pardubický kraj. 19kilometrová objížďka totiž vede po krajské silnici.

Čtěte také

„Z pohledu naší ochrany je postup běžný a ŘSD je nacvičený, oni si to dopředu zmonitorují a nafotí,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš z ODS.

Podle starosty Horní Jeleního teď projede městečkem až 8 tisíc aut denně. Obyvatelé to budou muset vydržet až do poloviny června, kdy objížďka skončí a silničáři zprovozní opravovanou pětatřicítku z Vysokého Mýta směrem na Hradec Králové u Jaroslavi.

autor: wol
Spustit audio