Tisíce tun spálených pneumatik z Boru u Skutče konečně mizí

6. květen 2016

Po víc než pěti letech začala likvidace skládky v Boru u Skutče. Odborná firma už několik dní odstraňuje staré pneumatiky a popel vzniklý po požáru v roce 2011.

Pardubický kraj získal na odstranění této staré ekologické zátěže dotaci ze Státního fondu životního prostředí, celkem bude stát sanace skoro 22 milionů korun.

Hejtman Martin Netolický z ČSSD dodává, že likvidaci nebylo možné dál odkládat: „Pokud bychom jako kraj nepřistoupili k odstranění této okamžité zátěže, tak by tam s vysokou pravděpodobností pneumatiky i popel zbývající po požáru z roku 2011 zůstaly ještě několik let, což si vzhledem k občanům Boru a celého okolí si nemůžeme dovolit.“

Problém v Boru u Skutče vznikl po požáru skládky už v roce 2011. Po rozsáhlém požáruna místě zůstalo přibližně 2 750 tun popela.

Čtěte také

„Vzhledem k nejasným majetkovým poměrům bylo od té doby složité najít rozumné řešení, které by zbavilo obyvatele Boru této nepříjemnosti,“ dodal krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

V areálu byly uloženy také obrazovky starých televizorů, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy. Obrazovky televizorů obsahují řadu nebezpečných a toxických látek. Do současnosti byla skládka volně přístupná a odkrytá.

autoři: pta , ba
Spustit audio