Tisíciletou lípu u sečské přehrady ořezali lezci s motorovými pilami

1. září 2015

Do koruny mohutné tisícileté lípy v Klokočově u sečské přehrady vyšplhali lezci s motorovými pilami. Neznamená to konec památného stromu, naopak ozdravná kúra mu má prodloužit život.

Klokočovskou tisíciletou lípu řadí odborníci mezi pět nejstarších v republice. Podle pověsti si pod ní zdřímnul i král Karel IV.

„Na tom stromě je potřeba provést odlehčující řez a odlehčit dlouhé větve, které hrozí rozlomením,“ arborista Michal Kindl popsal, co je spolupracovníky čeká tady v Klokočově.

A dodává: „Pro nás je to radostná práce. Je to spojeno sice s určitými potížemi, ale to nám nevadí. My si té práce velmi vážíme.“

Stáří nelze určit přesně

„U těchto dutých stromů obvodem kolem deseti metrů je to vždy, pokud neexistuje písemný spolehlivý údaj, odhad, ale není vyloučeno, že je třeba nejstarší nebo je mezi pěti nejstaršími lipami,“ říká Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Arboristé upravují stromy v centru Havlíčkova Brodu

Zásah arboristů má lípě prodloužit život

„Ten samotný zásah je vždy složité rozhodování. Jde částečně i o bezpečnost lidí, kteří se pod tím stromem pohybují. Mnoho lidí se sem na strom jezdí dívat. Prvotní snahou a zásadním přístupem, který sleduje tímto zásahem, je prodloužit životnost klokočovské lípy,“ vysvětluje Peřina.

A odhaduje, že klokočovská lípa tady může být ještě klidně stovky let s našimi potomky. Ořezané větve z tisícileté lípy v kamnech neskončí. V podobě štěpky se vrátí zpátky ke kořenům.

autor: kop
Spustit audio