Třítisícové Chvaletice staví nový areál pro technické služby, musely se zadlužit

14. únor 2016

Benzín, posypový materiál, nákladní auta a garáže. Veškerý arsenál technických služeb chtějí Chvaletice sestěhovat pod jednu střechu, aby se město mohlo nerušeně rozvíjet.

Zatím to nejde, a tak změnu má přinést nový moderní areál technických služeb. Jeho stavba už začala a město si kvůli ní bude muset sáhnout hluboko do kapsy.

„V současné době máme pracovníky a techniku technických služeb rozmístěnou po celém katastru města na různých místech a mnohdy v nevyhovujících podmínkách, takže jsme tento areál potřebovali,“ říká vedoucí Technických služeb města Chvaletic Pavel Kasal.

Na místě jsou teď hromady hlíny a pracují zde dělníci. „Předěláváme teď původní objekt, stodolu. Je tam přístavba stodoly, která bude sloužit pro posypový materiál a uskladnění strojů,“ říká Milan Rudolf z městského úřadu.

A dodává, že stavební práce jsou teprve v začátcích: „Vidíme, že tady už se připravují lavičky na výstavbu tzv. provozní budovy. To je největší budova, která bude mít 70x10 metrů. Bude tam mytí, servis s opravy strojů, zázemí pro zaměstnance a pro další stroje, které využívá město k údržbě.“

Vizualizace nové budovy technických služeb ve Chvaleticích

Město za výstavbu zaplatí až 28 milionů korun, řekla starostka Blanka Zaklová: „Pochopitelně ten úvěr zvládneme, ale vždycky to je zátěž, protože tím pádem nemůžeme zase dělat něco jiného.“

Nový areál technických služeb je podle starostky předpokladem k tomu, aby se centrum města mohlo začít rozvíjet.

„Pro centrum Chvaletic máme už studii, takže je to víceméně odpočinková zóna. V dnešní době postavit klasické náměstí, kde kolem budou obchody, by asi neuspělo a neplnilo by to ten pravý účel. Jsou tam nějaké vodní prvky, odpočinková zóna a maximálně cukrárny pro lidi,“ doplnila Zaklová.

Do nového areálu by se technické služby měly odstěhovat v roce 2017.

autor: wol
Spustit audio