U Hlinska vzniklo opravdové peklo, čerti už topí pod kotlem

23. prosinec 2015

Lesy v Čertovině u Hlinska ukrývají novou turistickou atrakci. Je jediná svého druhu nejen v Pardubickém kraji, ale celé republice. Na návštěvníky tam čeká opravdové peklo.

Pekelná říše zabírá plochu standardního hypermarketu. Zdálky ale připomíná spíš obří mraveniště. Většina stavby je totiž schovaná pod zemí. Labyrint chodeb, jeskyní a temných zákoutí má pět pater. Nejnižší je dvanáct metrů pod úrovní terénu.

Loď převrácená vzhůru nohama

Pohádková verze datuje vznik čertovinského pekla do roku 666. Při cestě z Ameriky do Austrálie ďábelská posádka ztroskotala nedaleko Hlinska. Pekelníci se rozhodli zůstat a začali hrabat. Nepřicházelo ale v úvahu, aby k nebi vzhlíželi vzhůru, a tak celou loď převrátili vzhůru nohama a nad zemí zůstala pouze spodní část trupu.

Skutečný příběh se začal psát před čtyřmi a půl lety – právě tak dlouho stavba netradiční atrakce trvala. Peklo spolykalo tuny kamení, dřeva a železa. Dnes peklo vytápí pouze tepelná čerpadla, ale za pár dnů už se rozhoří i všech osm pekelných ohňů a možná roztopí i obrovský pekelný kotel, který je dominantou několikapatrové galerie.

Výprask pro hříšníky je samozřejmostí

Za pekelnou bránou čeká na lidi čertovská škola, obří kotle v kuchyni nebo mučírna vybavená zadkopleskem, hubopleskem, řiťopichem nebo lochtadlem. Takzvaná trapidla budou obsluhovat kvalifikovaní odborníci.

Pekelný kominík tady nemá jednoduchou práci

„Dcera se mě doma ptala, co má dělat, když budou kamarádky chtít vědět, kde pracuju. Jestli má říct, že jako čert v pekle. Ale já se na to moc těším,“ usmívá se čertice, průvodkyně a učitelka v jednom Ludmila Chalupníková.

Každý je tak trochu zralý pro peklo

Na začátku počítají provozovatelé se třemi variantami prohlídek, chystají i mírnější verze s hodnějšími čerty pro školy a školky. Žádná trasa ale nemine srdce pekelné říše – sál s luciferovým trůnem a váhou hříchů.

Čtěte také

Není důležité, kdo kolik váží. „Každý je tak trochu zralý pro peklo,“ vysvětluje průvodce Karel Kopecký. Na odhad návštěvnosti si netroufá. Cíl provozovatelů atrakce je ale vytáhnout peklo do čela nejvyhledávanějších míst v kraji. Prvenství dlouhodobě drží nedaleký skanzen na Veselém Kopci se zhruba sedmdesáti tisíci návštěvníky ročně.

Peklo má pět pater s mnoha galeriemi a průhledy
autoři: pta , kop
Spustit audio