Úplně vyčistit dlažbu na pardubické třídě Míru je v podstatě nemožné

19. květen 2015

Pardubická třída Míru je po dlouhé opravě otevřená necelé dva měsíce, už dnes je ale dlažba plná velkých fleků od aut, zbytků jídla a dalších nečistot. Radnice teď zkoušela, jak a čím přírodní kámen očistit.

V pondělí dopoledne se na nově opravené třídě Míru testovalo několik variant čištění nové dlažby. Nečistoty na přírodním kameni byly odstraňovány tlakem páry, pískováním a chemicky. Ani jeden z testovaných způsobů však zatím není ideální. Město proto bude hledat další možnosti.

„Přestože to bylo uzavřeno ve stanu, aby to nerušilo okolí, tak ten průběh pískování byl hrozný. Tady se to pokoušely vyčistit chemickou metodou, vidíte, že ty fleky tam zůstaly. Támhle to zkoušely služby města párou, což by bylo určitě nejlevnější, ale efekt je prakticky stejný,“ říká o různých metodách náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO.

Impregnace dlažby by vyšla na miliony

Město navíc chce vyčištěnou dlažbu natřít tak, aby do ní nečistoty nevsakovaly. Zakázka by radnici vyšla na tři až čtyři miliony korun, ale plnila by svůj účel až 15 let.

Noční třída Míru v Pardubicích

Helena Dvořáčková řekla, že i impregnace může být problém: „Pokud bychom chtěli, aby to takhle chvíli zůstalo a dál se do toho nevpíjely další mastné fleky, tak by se musela celá dlažba penetrovat. V tuto chvíli odborníci zjišťují, jestli by to nemělo nějaký vliv na drsnost toho materiálu, jestli by to neklouzalo, až by přišla první námraza.“

Náměstkyně ještě poznamenala, zda nedošlo k chybě už v projektu, protože tam mělo být ošetření kamene podle ní řešeno.

Část vyčištěné třídu Míru

Přeměna hlavní ulice na částečnou pěší zónu trvala rok, byla náročná nejen proto, že bylo potřeba vyměnit veškeré sítě pod zemí, ale i proto, že po celou dobu staveništěm procházeli lidé. Nebylo totiž možné ulici plnou obchodů a provozoven uzavřít.

Spustit audio

Související