Úprava pardubického přednádraží může začít v září

5. květen 2016

Úprava pardubického přednádraží zřejmě začne v září. Dlouholetý plán postavit tam jakýsi společný dopravní terminál se tak změní v realitu. Radnice přitom do poslední chvíle neměla jistotu, že slíbenou švýcarskou dotaci dostane.

Stavět se mělo už před lety, ale termín se stále posouval. Teď už ale téměř jisté, že se podaří projekt za 180 milionů dokončit.

Celý projekt vznikal v bolestech několik let a jednu chvíli to dokonce vypadalo, že minulé vedení radnice dalo od přednádraží ruce pryč.

Čtěte také

Dlouhá prodleva vznikla mimo jiné proto, že hasičům a policii trvalo dlouho, než dodali vyjádření a posudky k celé stavbě. Problém byl i v tom, že veškeré materiály bylo potřeba nechat pro švýcarskou stranu přeložit, to taky zabralo nějaký čas. Teď radnice jen čeká, než nabyde právní moci územní rozhodnutí.

„V současné době čekáme na nabytí právní moci územního rozhodnutí, které by mělo být nejpozději do konce května. Jdeme dvěma směry. V jednom případě hledáme zhotovitele stavby a v jednom případě budeme čekat na stavební povolení,“ řekl náměstek primátora Jan Řehounek (ANO) s tím, že když všechno půjde bez zádrhelů a nikdo se proti výsledkům soutěže neodvolá, je možné v září stavbu začít.

„Předpokládáme, že v optimistické variantě bychom měli být hotovi někdy v únoru roku 2017," dodal Řehounek.

Krytá nástupiště na autobusových zastávkách

Švýcaři podmínili dotaci termínem dokončení stanovaným na konec tohoto roku. Stihnout práce za čtyři měsíce ale zřejmě reálné není. Švýcarská strana při nedávném jednání se zástupci donora potvrdila, že i v případě dalšího zdržení může město s dotací počítat. V nejhorším případě má radnice ještě v záloze peníze z evropských dotací, to jsou projekty ITI pro hradubickou aglomeraci.

Čtěte také

Pro město je paradoxně výhodou, že ŘSD upravuje křižovatku u Parama a je tam uzavírka směrem k nádraží, takže lokalitou jezdí a bude jezdit méně aut. Velmi náročné období to ale bude pro dopravní podnik, místem totiž projíždí velký počet linek. Vzhledem k tomu, že se úprava připravuje už velmi dlouho, vedení podniku s tím počítá.

autor: ba
Spustit audio