Úředníci jsou podle zbrojaře ze Slatiny podjatí, muniční sklad stále nevyklidil

5. únor 2016

Nelegální muniční areál ve Slatině u Vysokého Mýta stále není vyklizený. Majitel v budovách zemědělského družstva dál skladuje zbraně a munici, i když na to nemá potřebná razítka.

Kauza se vleče už od loňské zimy, kdy případ začala vyšetřovat policie, a jejímu dotažení do konce brání další komplikace.

Problém je v tom, že majitel Martin Rudolf podal přes svého právního zástupce námitku kvůli podjatosti úředníků a zabývat se jí bude ministerstvo pro místní rozvoj. To rozhodne, jestli pardubický krajský úřad a městský uřad v Holicích jsou nebo nejsou podjatí a trvat to může i několik měsíců. Připomeňme, že provozovatel muničního areálu se s krajem a s úředníky dlouhodobě pře, vede s nimi spory a padají žaloby.

Čtěte také

Minimálně do doby, než ministerstvo rozhodne, jsou veškeré úřední úkony směřující k vyklizení areálu pozastavené, stavební úřad v Holicích, který kauzu dostal vloni na starosti, nemůže ve Slatině provádět kontroly a nemůže ani provést tzv. předexekuční výzvu, což je jakýsi předstupeň k nucenému odstěhování munice na zabezpečené místo. Majitel společnosti Multiagro, ale tvrdí, že objekty má v pořádku a že na všechno má razítka a licence.

Policie vyšetřuje podnikatele dál

Policie ve své práci pokračuje, po kontrolách od loňského února ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti.

Zabavila asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, včetně semtexu, bleskovice a ženijních táhlých náloží a odvezla je expertízám. Vyšetřovatelé už získali znalecké posudky a teď si vyžádali další zprávy, no a potom přijdou na řadu konzultace s dozorovou státní zástupkyní a dohodnou se na dalším postupu.

autor: wol
Spustit audio