V centru Pardubic budou obří "neviditelné" kontejnery

19. leden 2015

Rekonstrukce třídy Míru se pomalu chýlí ke konci a postupně tam přibývají lavičky, stojany na kola, odpadkové koše nebo kontejnery na tříděný odpad.

Na třídě Míru město zkouší, jak budou fungovat zapuštěné kontejnery, kde jsou nad zemí pouze otvory, kam se odpadky hodí. Neměl by tak kolem nich být takový nepořádek, jaký je u běžných popelnic na tříděný odpad.

Nad zemí je jen malý "odpadkový koš"

Jak fungují podzemní kontejnery, popsal Jiří Strouhal ze Služeb města Pardubic. „Občan odhodí separovaný odpad do kontejneru. Při naplnění kontejneru po nějaké době přijede speciální vozidlo, které je vybaveno hydraulickou rukou, která kontejner vyzvedne z té země na korbu vozidla a tam ho vysype."

Třikrát větší

V tuto chvíli je na třídě Míru tedy zahrazená část, kde jsou nádoby, které jsou zatím přikryté takovými poklopy a na ně bude umístěn ten vhozový otvor. Jak jsou nádoby veliké, upřesnil Jan Strouhal. „Objem jedná té nádoby jsou tři kubíky, takže víceméně do jednoho podzemního se vejdou tři normální kontejnery.“

Logo

„Já myslím, že kvalita toho odpadu, který tam bude ukládán, nebude vybočovat z toho standartu, co nám občané odkládají do ostatních kontejnerů. Navíc to jsou podzemní kontejnery, takže i ta teplota tam bude podstatně nižší,“ odpovídá Strouhal na otázku, zda se město neobává zápachu z kontejnerů.

A také doplnil, kolik stojí pořízení podzemního kontejneru v porovnání s tím běžným. „Co se týká nadzemního kontejneru o objemu 1 100 litrů, který všichni znají a mají ho kolem svých bydlišť, tam se pohybujeme řádově do částky 10 tisíc u jednoho kontejneru. Co se týká podzemních kontejnerů, tam vychází instalace řádově ve sta tisících. I proto je to věc, která začíná. Uvidíme, jak se to vyvine dál, jestli se nám podaří instalovat tyto kontejnery v dalších lokalitách města.“

Na konci února by měla stavební firma předat opravenou třídu Míru. V té době také začnou fungovat podzemní kontejnery na tříděný odpad na této ulici.

Třída Míru je jen začátek

Podzemní kontejnery by mohly nahradit nevzhledné popelnice i na Bělobranském náměstí v centru Pardubic.

Kontejnery na tříděný odpad

Služby města mají vytipovaná další místa pro instalaci těchto vestavěných kontejnerů, říká vedoucí odpadů Jiří Strouhal. „Prověřuje se možnost jejich výstavby, protože jejich výstavba je závislá na pozemních sítích, na plynovodech, elektrice. Reálná varianta, která se teď prověřuje, je třeba Bělobranské náměstí, což je historická část města. Tam je instalace podzemních kontejnerů vhodná a myslím, že i žádoucí.“

autor: ZAL
Spustit audio