V Chrudimi přibydou další kamery. Budou sledovat už 30 míst

11. červenec 2017

Okolí hospod, kde se hosté často poperou, nádraží a nově také nejdůležitější křižovatky. Tohle všechno sledují, nebo budou sledovat kamery chrudimských strážníků.

„Na jaře jsme vytipovali nová riziková místa, kam bylo nutné umístit kamerové body, v ulicích Husova, Havlíčkova, Čáslavská, na Resselově náměstí a také na nádraží Českých drah“, říká mluvčí Chrudimi, Sylva Drašnarová. Pod nepřetržitým dohledem je tak skoro 30 míst.

Vrhači hořčice neunikli

Rozšíření prý strážníkům velmi pomohlo. Třeba i v hodně netypické situaci, kdy městem projížděli vrhači kelímkové hořčice: „Městská policie obdržela oznámení, že se v ulicích pohybuje osobní automobil, jehož posádka za jízdy vyhazuje po kolemjdoucích kelímky s hořčicí. Hlídka projížděla ulice města a snažila se tento automobil někde zaregistrovat, to se v terénu nepodařilo, takže až na základě zhlédnutí kamerových záznamů se podařilo vozidlo ztotožnit a zjistit registrační značku,“ popsal zvláštní případ zástupce velitele chrudimských strážníků, Pavel Hromádko.

Kamery odhalují „ťukance“ na parkovištích

Běžnější jsou ale podle něj třeba pomačkané plechy na parkovištích. „Že se podaří zachytit například viníka dopravní nehody, kdy dojde k poškození zaparkovaného automobilu a viník z místa nehody odjede, to se stává běžně,“ doplňuje Hromádko.

Nově teď chtějí mít strážníci také kontrolu nad hlavními příjezdy do města a křižovatkami, kudy řidiči odjíždějí na Pardubice a Vysoké Mýto. „Kamery budou umístěny také na kruhových objezdech Na Bídě, v ulici Dašická a v ulici Slovenského národního povstání,“ upřesňuje Sylva Drašnarová.

Za novou techniku město zaplatí osm set tisíc korun.

Dispečink kamerového systému městské policie v Pardubicích
autor: kop
Spustit audio