V holické sokolovně vznikne kavárna, obsluha bude z dětského domova

23. listopad 2016

Dospívající děti z Dětského domova v Holicích by mohly najít práci jako servírky a barmani. Tamní Sokol rozjíždí projekt sociální kavárny ve své sto let staré tělocvičně a nabízí jim spolupráci.

Plnoleté děti z Dětského domova v Holicích by do budoucna mohly vařit a servírovat kávu návštěvníkům tamní Sokolovny. Třeba těm, kteří do ní chodí cvičit anebo doprovázejí děti do kroužků. Sokolové mají v plánu balkon tělocvičny přeměnit na prosklenou kavárnu a zaměstnat v ní jako číšníky a servírky právě mladé lidi z dětského domova.

„Balkon bychom chtěli využít právě pro tu kavárnu. Mělo by tady dojít k zasklení, zábradlí bychom rádi nechali, aby bylo původní,“ popisuje starosta Sokola Lukáš Horský.

Kavárna s výhledem

Návštěvníci budoucí kavárny by mohli z balkonu pozorovat, co se děje dole na palubovce a popíjet přitom kávu nebo čaj.

„Očekávám, že jednou ze základních složek naší klientely budou rodiče, babičky, které vodí děti na cvičení,“ doplnil Horský.

Sokolovna v Holicích

Společnost by lidem dělali mladí číšníci a servírky z dětského domova, tedy ti, kteří vycházejí ze středních škol a shánějí práci. Tohle by pro ně mohla být první životní šance, myslí si Horský: „V podstatě bychom měli zaměstnat osoby, které opouštějí ústavní péči.“

Myšlence holických sokolů fandí ředitel dětského domova Ondřej Výborný. Podle něj by se v kavárně mohli uchytit třeba vyučení číšníci, barmani, cukráři nebo pekaři.

Čtěte také

„Máme vytipováno několik starších dětí před odchodem z dětského domova, máme vytipováno i několik dětí, které už odešly z dětského domova, ale máme i několik dětí, které jsou naopak mladší a do budoucna by rády našly uplatnění,“ doplňuje Výborný.

Sokolové teď na opravu prostor budou žádat dotaci z programu pro sociální podnikání. Potřebují skoro dva miliony korun. V ideálním případě chtějí kavárnu ve sto let staré tělocvičně zprovoznit už příští rok.

Z kavárny bude výborný výhled do tělocvičny
autor: wol
Spustit audio