V Kladrubech se narodilo první letošní hříbě. Čekají jich přes osmdesát

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem skončilo čekání na první letošní hříbě. Narodilo se o víkendu v sesterském chovu ve Slatiňanech. Je to vraník, kluk a má se čile k světu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První hříbě letošního roku je vraník

První hříbě letošního roku je vraník | Zdroj: ČTK

První hříbě letošního roku se narodilo o víkendu a dostalo komplikované jméno Sacramoso Inca X-30.

Průměrně trvá březost koní 333 dní, tedy asi jedenáct měsíců. Tentokrát si však dávaly klisny pořádně na čas. Termín porodu byl už na začátku měsíce. Hříbě se ale narodilo až o 14 dní později. Pár týdnů zpoždění prý ale není u koní nic neobvyklého.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slatiňanech se narodilo první letošní hříbě starokladrubáka, informuje redaktor Českého rozhlasu Josef Kopecký

„Tenhle ani neměl přijít na svět jako první. Jsou tam jiné matky adeptky, které už se měly ohřebit, ale u klisen je to běžné,“ říká zootechnička kladrubského hřebčína Kateřina Neumannová.

Hřebeček, který už se vydal na první procházku po hřebčíně, zůstane podle zootechničky s matkou jen šest měsíců. Poté bude přeřazen do koňské školky ve Slavicích, kde stráví další tři roky.

Hřebeček se jmenuje Sacramoso Inca X-30 | Foto: ČTK

Podle ředitele Národního hřebčína v Kladrubech je to, že se první letošní hříbě narodilo právě ve Slatiňanech, symbolické. Zdejší chov koní letos oslaví 70. výročí.

Půl roku stráví hříbě s matkou, poté bude převezeno do koňské školky | Foto: ČTK

„V srpnu uplyne 70 let od doby, kdy pan profesor Bílek přemístil stádo vraníků z Průhonic u Prahy právě sem do Slatiňan, což byla záchrana této barevné varianty starokladrubského koně,“ vysvětluje ředitel Jiří Machek.

Přírůstků prý letos čekají více než loni, kdy se narodilo 64 hříbat. „Letos zde ve Slatiňanech čekáme 47 a v Kladrubech 34, takže by jich mělo být přes osmdesát,“ dodává Jiří Machek.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme