V Králíkách připravují muzeum celníků a pašeráků

25. březen 2017

Muzeum vojenského opevnění v Králíkách připravuje speciální expozici věnovanou historii celnictví. Přesný termín otevření zatím známý není. Přípravy trvají už tři roky, protože ho budují nadšenci, kteří chodí do práce a historii vojenství se věnují ve svém volném čase.

Otevřeno by ale mohlo být letos na podzim nebo na začátku roku příštího. Expozice bude v budově bývalého gymnázia na náměstí v Králíkách ve třech propojených učebnách. Některé části muzea jsou už kompletně hotové, jiné jsou před dokončením. Expozice začíná zmínkou o starověkém Egyptě, protože už tam se cla vybírala, a končí vstupem České republiky do Schengenského prostoru. Velká část je věnovaná době Rakouska - Uherska.

Proč právě celnictví?

Podobné muzeum v České republice není a Králíky jsou pro to „ideální“ Samotné prvorepublikové opevnění je totiž turisticky vyhledávané a Králíky jsou navíc příhraniční oblast. Muzeum se logicky nevěnuje jenom celnictví, ale samozřejmě i pašování a černému trhu, který v příhraničí kvetl.

Co všechno se nelegálně přes hranice přenášelo, popisuje ředitel muzea Richard Sicha: „Pašovalo se kupodivu úplně všechno od potravin, selat, přes máslo až po drogy. Velmi lukrativní bylo pašování kokainu, ale pašovalo se i zlato a textilie. Zkrátka všechno, co podléhalo clu nebo výběru nějakého poplatku a dalo se to sehnat.“

Celník z období Marie Terezie

Muzeum také vlastní unikátní zvukové nahrávky ze šedesátých let minulého století, na kterých v té době už penzisté vzpomínají na období Rakouska Uherska a právě na pašování. Jsou tam zastoupené obě strany: jak příslušníci finanční stráže, tak i právě bývalí pašeráci. Součástí muzea bude i malé kino, kde si bude možné ukázky z těchto rozhovorů poslechnout.

Do Králík na Cihelnu

Plánů pro letošní sezónu je víc, ale tradičně nejvyhledávanější a největší akcí je Cihelna, kde Pevnostní muzeum spolupracuje s Armádou České republiky. Letos se akce zaměří na bojové ukázky z období kolem roku 1945. Nadšenci také získali do své správy další malý bunkr, takzvaný řopík, který letos plánují opravit a zpřístupnit veřejnosti.

autor: zen
Spustit audio