V novém ekocentru si budete připadat jako v korunách stromů

7. červenec 2015

Jako ve větvích stromů si budete připadat v hlavním sále nového ekologického centra v Pardubicích. Je na břehu Chrudimky za plaveckým areálem a část dřevěné budovy je nad cyklostezkou prakticky ve větvích. Stavbaři dokončují poslední práce.

„Stavba je bezbariérová a probíhá víceméně závěrečný úklid. Horní stavba je z masivních dřevěných panelů s tím, že dřevo není zakryto. Působí to opravdu přírodně," říká šéf ekocentra Jiří Bureš.

„Největší sál, který bude sloužit k promítání a přednáškám, je právě nad cyklostezkou. Jsou tady ohromná okna, která mají výhled přímo do zeleně, do přírody, nad řeku, takže to působí architektonicky velmi pěkně. Původní idea byla dům v korunách stromů,“ dodává Bureš.

Čtěte také

Venkovní terasa je na nižší střeše. „Je zelená, to znamená osázena rostlinami, které vydrží to teplo tady. Je to ekologický kryt střechy, který bude sloužit částečně i k výukovým účelům. Děti sem přístup mít nebudou. Fungovat to bude tak, že my budeme mít jednotlivé rostliny v květináči. Děti se sem budou moci podívat přes okno,“ vysvětluje Jiří Bureš.

Ekocentrum Paleta v Pardubicích

Ekologické návštěvnické centrum, neboli Natura park, bude otevřeno v září.

autor: ba
Spustit audio