V Ostřešanech otevřeli nový kulturní dům. Stavěli ho 30 let

24. listopad 2015

Myslivci, sportovci, dobrovolní hasiči a další spolky v Ostřešanech u Pardubic tak už nemusejí schůzovat po hospodách. Dostali lepší a důstojnější místo. Je jím nový víceúčelový kulturní dům za 17 milionů korun.

Obec dokončila stavbu letos, lidé si museli na zprovoznění počkat celých třicet let.

„Celá stavba byla započata už v roce 1986 s tím, že v letošním roce minulý týden došlo k dokončení. Takže dlouhých 29 let čekali místní občané, až tento sál bude dokončen,“ říká starosta Josef Vodrážka.

Už v 80. letech zde vznikl kulturní sál, ale stavbu se nepodařilo dokončit. Od roku 1986 až do současnosti zde stála hrubá stavba.

„Tento sál je připravený pro kulturu, školení, ale i pro sport. Tyto sítě, které jsou zatahovací, budou bránit tomu, aby sportovci nebyli omezováni nábytkem. Tato vnitřní část může sloužit pro menší míčové hry, badminton. Kapacita sálu je 150 sedících. Máme 36 stolů, 150 židlí,“ říká starosta.

Bar nového kulturního domu v Ostřešanech

Parkety čekaly ve sklepě 25 let

A přidává jednu raritu, která se týká budovy: „Parkety v sálu jsou zde nově položeny, ale 25 let jsme je měli připraveny ve sklepě,“

Součástí multifunkčního sálu je i bar a kuchyně. „Kuchyně slouží spíše k ohřívání nebo přípravě studené stravy,“ doplňuje Vodrážka.

Čtěte také

Budova je zateplena. Má působivé dřevěné obložení a v okolí je parková úprava včetně několika parkovacích míst. Moderní multifunkční sál stál celkem 17 milionů korun. Maminky s dětmi v něm najdou i přebalovací pult a přístupný je i vozíčkářům a nevidomým.

Stavba kulturního domu začala před 30 lety
autor: wol
Spustit audio