V Pardubickém kraji se našel poklad století. Nálezce dostane několik milionů korun

13. leden 2016

Poklad je možné najít nejen v pohádce, ale i v reálném životě. Přesvědčil se o tom nálezce, který úplnou náhodou kopl do země kdesi na Pardubicku a našel stovky stříbrných mincí z 10. století. Kde ho našel, muzejníci zatím neprozradili.

„Je to kvůli tomu, že nemáme lokalitu důkladně prozkoumanou a nechceme zveřejňovat místo nálezu, abychom uchránili třeba další předměty, které tam mohly zůstat,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Pardubice Tomáš Libánek.

Právě muzeu náhodný nálezce poklad století poctivě odevzdal. Za svůj objev dostane deset procent z celkové částky, kterou určí odborné znalecké posudky. A podle prvních odhadů to v případě pardubického pokladu nebude malá částka, nálezce dostane miliony korun.

Hrnec stříbrňáků míří do dílny

Odborníci jsou z pokladu nadšení. Soubor obsahuje stovky českých denárových mincí z přelomu 10. a 11. století, které se nacházely v keramické nádobě.

Stříbrný denár Boleslava II. z 90. let 10. století

„Je to stříbro velmi vysoké kvality, používalo se především pro export na mezinárodní trhy. Mince totiž ještě tehdy nebyly běžným platidlem,“ popisuje poklad numismatik Petr Vorel. Mince tehdy měla právo razit přemyslovská knížata, síť jejich mincoven ale není úplně známá. Badatele teď čekají měsíce práce, aby mince očistili a podrobně prozkoumali.

Kdo a proč poklad zakopal

Rozhodně to nebyl žádný chudý člověk. Historici sice nemají z té doby přesné údaje o cenách, je ale jasné, že šlo o majetek velké hodnoty. Dotyčný ho zakopal v neklidné době přelomu vlády Boleslava II. a Boleslava III.

„Důvodů mohlo být několik, bylo to v době, kdy se válčilo, takže tomu člověku mohlo hrozit nějaké nebezpečí a bál se, že ho někdo okrade. Anebo ty peníze někomu ukradl a nemohl je mít kvůli usvědčení u sebe. Těch možností je několik, všechno jsou to ale jenom spekulace,“ dodává numismatik Petr Vorel.

Co dělat, když najdete poklad

Odborníci radí ponechat nalezený předmět na místě, samozřejmě pokud to jde. Případně ho můžete vyfotografovat, stačí mobilním telefonem, a hlavně místo označit, abyste ho nemuseli znovu hledat. A pak už jenom místo nálezu musíte ohlásit v nejbližším, ideálně krajském, muzeu.

autor: KUB
Spustit audio

Související