V Přelouči obnovili unikátní meteostanici z dob císaře Franze Josefa

22. červen 2016

Masarykovo náměstí v Přelouči se pyšní jednou meteorologickou raritou - dobovým barografem. Přístroj z dob Rakousko-Uherska byl dlouhá léta mimo provoz, technickou památku ale město nechalo opravit a teď zase slouží místním lidem i turistům.

Přeloučský historik Matěj Pešta, novopečený správce meteorologické stanice, nařizuje válec, který pohání barograf zapisující tlak na váleček papíru.

Barograf tiká, to znamená, že pracuje, je vidět, jak měří tlak. „Vidíme zde další historický přístroj, jedná se o tzv. Lambrechtův tlakoměr. Je to přístroj vyrobený krátce před první světovou válkou,“ říká Pešta.

Stařičké meteorologické stanici je více než 100 let a tady v Polabí je spíše raritou. „Byla to běžná věc zejména v lázeňských městech a také v sudetoněmeckých oblastech, což je zvláštní, protože Přelouč není ani jedno z toho,“ doplňuje Pešta.

Barograf zapisuje hodnoty tlaku na papírový válec

Meteorologické sloupky vznikaly v 19. století po celé Evropě. Byla to tak trochu móda. Tady v Přelouči se o jeho vznik zasadil místní okrašlovací spolek, a to v roce 1914. „Bylo to v době, kdy nebylo mnoho možností, jak to počasí předpovídat.“

Rozběhl se po 40 letech

Meteorologický sloupek byl nefunkční zhruba 40 let a klíčky od něj se mezitím ztratily. Opraváři tak museli použít sílu. „Mimo to bylo potřeba ještě vyrobit okapníčky, aby nezatékalo seshora. Ty už bohužel během času někde zmizely v propadlišti dějin,“ říká Hana Mencová z mětského úřadu.

Do obnovy sloupku se zapojili nejen truhláři, ale i specialisté na staré meteorologické přístroje. „Dalo to hodně práce, ale myslím si, že výsledek je perfektní,“ dodává Mencová.

Čtěte také

To, že se město postaralo o tuto technickou památku, místní vítají. Podle historických údajů fungovalo na území Pardubického kraje asi pět meteorologických sloupků. Dodnes se dochovaly jen dva. Jeden v Králíkách a druhý právě na Masarykově náměstí v Přelouči.

Součástí sloupku je i Lambrechtův tlakoměr
autor: wol
Spustit audio