V Přelouči plánují nový terminál. Razítka mají, už chybí jen 24 milionů

27. listopad 2015

Obyvatelé Přelouče marně čekají na nový přestupní terminál u železniční stanice. Radnice ho lidem slibuje už mnoho let, ale stále se nic neděje.

Jedna ze vstupních bran do města přitom není v dobrém stavu a podle místních hyzdí okolí. Změnit to má generální oprava. Potřebná razítka a povolení už v Přelouči mají, chybí ale to hlavní – peníze.

„Chodníky, silnice, lavičky, trochu zeleně to tady chybí,“ říká obyvatelka Přelouče. Prostor před vlakovým nádražím tady v Přelouči tvoří silnice a několik autobusových zastávek. Na kráse tomuto prostranství nepřidávají ani přeplněné popelnice.

Čekání na terminál

Místní čekají na nové přednádraží a přestupní terminál už 12 let. Proč tak dlouho, vysvětluje starostka Přelouče Irena Burešová: „My jsme velice časně vstoupili do jednání s Českými drahami. Bylo zásadní, že jsme uspěli sice po několikaletém vyřizování našich žádostí, ale získali jsme zásadní pozemek, který přiléhá k prostoru nádraží, který nám umožní vystavět dostatečně kapacitní parkoviště pro osobní vozidla.“

Čtěte také

Na místě je nedostatek parkovacích míst a chybí tady bezpečné přechody pro chodce. Před nádražím zastavují městské i linkové autobusy.

„Musím říct, že je to prostor hanebný. Neodpovídá vůbec ničemu, neodpovídá současným technickým normám pro pěší, neodpovídá bezpečnosti pro pěší a ani pro bezpečnost vozidel či vystupujících a nastupujících cestujících z veřejné autobusové dopravy. Zasluhuje si kompletní rekonstrukci,“ doplňuje Irena Burešová.

Pomůžou peníze z EU?

Nový přepravní terminál by měl stát 24 milionů korun. Město ale na něj nemá peníze. „V tuto chvíli to vázne už jenom na tom, abychom získali prostředky z integrovaných územních investic Hradecko-pardubické aglomerace. Město je kompletně připraveno včetně všech stavebních povolení. Skutečně čekáme, odhaduje se v průběhu prvního, nebo druhého čtvrtletí roku 2016, že by měla příslušná dotační výzva vyhlášena, do které uplatníme žádost,“ dodává starostka.

Čtěte také

Nepřehledné prostranství po přestavbě má nabídnout bezbariérové autobusové zálivy i stojany pro kola. Radnice nechá vysadit i novou zeleň. Vedení města předpokládá, že v ideálním případě by se tady mohlo začít stavět už na konci příštího roku.

autor: wol
Spustit audio