V Řečanech nad Labem staví komunitní dům pro seniory, budou si v něm pomáhat

22. říjen 2016

Na návsi u kostela v Řečanech nad Labem zavládl čilý stavební ruch. Obec tam právě přestavuje budovu, která bude nově sloužit seniorům nad 60 let věku. Má jít o tzv. komunitní bydlení s nájemními byty, v poslední době na ně obcím v hojné míře přispívá stát a určené jsou lidem, pro které věk není překážkou.

Na návsi burácejí bagry a hučí sbíječky. Neudržovaná budova někdejšího centra služeb se právě mění na dům pro seniory. Z centra obce díky tomu zmizí několikapodlažní a podle místních nevzhledná krychle se šedivou rizalitovou omítkou.

„Byly zde dříve i obchody, které zkrachovaly. Poté to koupili soukromé osoby na ubytovnu. My jsme využili situace jejich finanční slabosti a dům jsme zakoupili zpátky. Chtěli jsme, aby fungoval hlavně pro tu sociální oblast v naší obci, protože dodnes tady nic takového nebylo,“ řekla nezávislá starostka Michaela Matoušková.

Nejedná se o klasický domov pro seniory

Dům s nájemními byty pro seniory bude mít 14 bytových jednotek, už teď je o ně velký zájem. „Než jsme vůbec žádali o dotaci, tak jsme si dělali předběžnou anketu a lidi se nám hlásili do komunitního domu. V době podání žádosti už jsme měli komunitní dům plně obsazený. Jsou zde občané jak z naší obce, tak i z vedlejších obcí.“

Nejedná se ale o klasický domov pro seniory. Jak bude fungovat, popsala Matoušková: „My tímto projektem nechceme suplovat domy pro seniory, naopak by to mělo být ještě předstupínek. Je to nájemní bydlení. Představme si bytovku pro lidi starší 60 let. Je to celé postavené na bázi sousedské výpomoci. Sousedé si budou vzájemně pomáhat s nákupy atd., aby ten jejich život byl aktivní co nejdéle, než půjdou právě do těch domovů pro seniory, kde už je o ně postaráno i po zdravotní stránce úplně jiným způsobem.“

Přestavba domu v Řečanech nad Labem začala

Na stavbu získala obec dotaci ve výši osm milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj, dalších 13 ale bude muset zaplatit ze svého. „Zbytek jsme byli schopni za tu dobu, co jsem na úřadu, ušetřit a nezastavit si přitom rozvoj obce v dalších investicích,“ dodává Matoušková.

Komunitní dům má začít sloužit lidem v příštím roce. A po dobu dvaceti let se o něj bude muset obec starat. Místní se tak nemusejí obávat, že by opravenou budovu převzal soukromník a udělal z ní třeba ubytovnu.

autor: wol
Spustit audio